-----------------------------------
Tavi F.
20 Sep 2007 17:18


-----------------------------------
In ultimul timp am studiat si eu oferta refractoarelor "rapide", de o buna portabilitate, si as avea cite ceva de spus, topicul mai potrivit fiind inchis la cerere (motivul nu-l inteleg), o sa scriu aici.

O alternativa mai buna la refractoarele Synta "low end" 102 f/5, o constituie lunetele Antares 102/660 f/6,5 de o calitate mai buna (pretul ~400$). 
Un alt instrument interesant mi s-a parut a fi un APM avind obiectiv triplet acromat 102/600. Cite ceva despre acesta, la link-ul:
http://www.excelsis.com/1.0/entry.php?sectionid=12&entryid=534
Stie cineva daca se mai fabrica asa ceva? De unde s-ar putea cumpara?

Despre influenta aberatiei cromatice mai am ceva de zis:

Aberatia cromatica transversala (in cazul materialului dat) depinde doar de diametrul lentilei. Efectul acesteia asupra imaginii e invers proportional cu distanta focala, pt. ca la cresterea raportului F/D se mareste discul de difractie. Deci procentul ACtr scade raportat la discul Airy.

Exemplu: Se considera o luneta de referinta avind Dref=102mm si Nref=Fref/Dref=6,5. 
Ne punem problema sa aflam in cazul altor diametre ale obiectivului, ce distante focale sint necesare pt. ca imaginea sa prezinte aceeasi aberatie cromatica. 
Celelalte diametre sint: D1=80, D2=127 si D3=152mm.

Se deduce usor ca: Nx=Fx/Dx=Fref*Dx/Dref^2
unde: Fx, Dx - dist. focala si diametrul obiectivului de comparatie.

Va rezulta: N1=5, N2=8, N3=9.6 
Deci lunetele 80/400, 102/660, 127/1000 si 152/1460 ar prezenta aceeasi aberatie cromatica.

obs.- e de la sine inteles ca o asfel de comparatie se face intre obiective cu acelasi design, executate in aceeasi clasa de precizie.

Grosismentul corect, edificator in compararea instrumentelor de diametre diferite este dat de acelasi procent raportat la diametrul obiectivului, sau: Gx=Gref*Dx/Dref