-----------------------------------
Otonnel
23 Mai 2019 13:54

Sfaturi achizitie telescop
-----------------------------------
Va salut,

Am nevoie de ajutorul vostru in luarea unei decizii legate de achizitia unui nou telescop.

Primul meu telescop a fost un Celestron FirstScope care m-a dezamagit maxim mai mult pentru ca nu stiam la ce sa ma astept sa vad prin el si cum sa caut ce sa vad. L-am vandut si mi-am luat un binoclu 10x50 de care sunt foarte multumit (cele mai "wow"momente au fost datorate acestui binoclu).
Totusi am vrut si un telescop si mi-am cumparat un refractor Starblitz ETT2 70/900. Nu l-am folosit prea mult, am reusit sa vad Saturn si Jupiter si evident luna iar apoi din mai multe motive, nu am putut continua cu acest hobby.
Acum am revenit si dupa multe zile de documentatie pe tema asta, apelez la ajutorul vostru; as dori sa imi schimb telescopul cu ceva mai bun pentru DSO-uri.
Locuiesc in Cluj, la bloc, si momentan intr-un apartament destul de mic si cu balcon destul de mic deci am o problema cu spatiul. De aici fac majoritatea observatiilor + o data pe luna la tara pe un cer bun. 
Bugetul meu e de 1100, MAXIM 1200 de lei. Nu vreau sa pun mai mult pentru ca la anul o sa dispara problema cu spatiul si o sa investesc atunci in ceva mai mare si mai scump.

Dupa ce m-am documentat putin am ales 3 modele:
1. Dobson Heritage 130mm Sky-Watcher - nou - 950 Lei
   Pro: apertura mare, dimensiune mica. Contra: table-top (decat sa car si un scaun cu el, mai bine imi iau un dob de 150/1200)
2. Maksutov-Cassegrain Sky-Watcher Mak90EQ1 - nou - 1100 lei
   Pro: mic, nu trebuie colimat, destul de potent la planete si luna. Contra: nu e f bun pentru DSO.
3. Celestron Astromaster 130EQ-MD - second hand, reconditionat - 600 lei
   Pro: apertura decenta, montura EQ, motor drive?. Contra: dimensiune mai mare decat Heritage la aceleasi performante (cred), e second hand reconditionat (nu stiu exact la ce se refera asta).

Intrebarea mea e: care din modelele de mai sus merita? Daca nici unul, aveti alte idei?
Stiu ca unii vor zice sa iau dobul de 150/1200, dar tubul e mai lung decat la refractorul meu actual, deci cam mare...
Merita sa pastrez actualul telescop si sa investesc in oculare bune? Nu cred ca oculare mai bune mi-ar da vedere mai buna la DSO-uri, totusi apertura de 70 e mica.

Multumesc anticipat pentru sfaturi si scuzati postul asa lung.