-----------------------------------
Andrei
20 Sep 2007 19:36


-----------------------------------
L-am luat de la Alcor (instrumenteoptice.ro). Initial ma gandisem la un 20x80 Fully Multicoated Triplet(3 lentile care alcatuiesc obiectivul) insa era mai scump, si mai greu si m-am gandit ca saltul de la 50 la 70mm e suficient urmand ca in viitorul indepartat sa pun mana pe un 100mm. :D 
    Am citit si eu review-urile despre Celestron 15x70 si are intr-adevar aberatie de sfericitate spre extremitate, insa pentru mine nu e deranjant. Acoperirea antireflexiva desi nu e full (fully multicoated) ci multi coated, isi face treaba foarte bine comparativ cu Olympusul 10x50 care are un strat foarte econom  :D . Magnificatia de 15 x nu e nici prea mica nici prea mare. Luna se vede foarte bine. Diferenta dintre 50 si 70 mm pe M31 de exemplu, este sesizabila - mai luminoasa si mai detaliata. Avantajul 50-ului e greutatea mica si campul vizual mai mare

  PS: colimarea era buna - nu perfecta. L-am testat si avea o usoara discrepanta (o imagine mai jos si una mai sus) insa nu am probleme de acomodare / fortare a ochilor - am facut si testul asta uitandu-ma prin binoclu si apoi imediat privire normala si invers.

  PS2: Am uitat de comparatia dintre binocluri facuta pe cluster-ul dublu din Perseu care prin 70 se vedea mult mai luminos si cu mai multe stele