-----------------------------------
alex1977
26 Mai 2019 08:33


-----------------------------------
salutare tuturor
am vazut ca s-a inceput o ampla discutie pe tema colimatoarelorlaser. opiniile pro si contra, invariabil si-au facut prezenta. intr-adevar, si eu am cumparat un colimator laser de la gso 

- https://astrovest.ro/site/index.php/accesorii-diverse/laser-colimare-gso-detail

in prima faza si verificare, laserul era decolimat. nu prea rau, dar era. cum am procedat la colimarea lui? printr-o metoda simpla si proprie. 

- am montat cat mai fix in reductorul port-ocular laserul. fara jocuri, cu suprafata de contact ( inelul opritor al colimatorului) tangenta pe suprafata reductorului. asigurarea pozitiei prin suruburile de fixare ale port-ocularului.
- am vizualizat locul pe suprafata oglinzii principale unde cade punctul laser.
- am adus cat mai precis prin colimarea oglinzii secundare punctul in centrul cercului de colimare prevazut pe oglinda principala (singurul reper cert din sistemul optic. daca asta nu e centrat perfect, totul cade. )
- am slabit fff putin suruburile de fixare ale port-ocularului astfel incat sa pot roti 360 grade laserul colimator fara insa a aparea joc intre el si tubul port-ocular. rotirea se face perfect tangent pe toata suprafata cercului opritor al colimatorului si tubul port-ocular.
- am rotit colimatorul si ma observat o deplasare a punctului laser fata de cercul de colimare al oglinzii principale. deci, colimatorul este ... decolimat.
- am ajustat din cele trei suruburi ale colimatorului, combinat cu rotirea acestuia pana cand  punctul nu se mai deplaseaza ( pozitia fixa a acestuia poate fi si in marginea sau exteriorul cercului de colimare al oglinzii principale. ideea este ca el sa ramana in aceeasi pozitie la rotirea colimatorului.) aceasta etapa dureaza putin mai mult.
- dupa centrarea colimatorului, il aduc in pozitie de lucru ( cu ecranul spre oglinda principala si il blochez in aceasta pozitie. )
- acum consider ca am colimatorul precis reglat.
- pasul urmator incepe cu colimarea oglinzii secundare
- si in final cu colimarea oglinzii principale.
ideea de baza este ca laserul colimator trebuie sa fie perfect tangent la tubul port-ocular, iar jocul transversal sa nu existe. in acest punct de tangenta jocul transversal este minim sau chiar lipseste.
rotirea colimatorului in jurul axei optice determina aparitia sau lipsa descentrarii acestuia. 
prima data cand am utilizat laserul, am observat aceste diferente. acum sper ca am gasit o metoda de colimare dubla si serioasa atat a telescopului cat mai ales a utilajului de colimare.