-----------------------------------
saiph
26 Iun 2019 11:33


-----------------------------------
Da, poate fi si Celestron, desi merge citit si "catadioptric de 8 inch" - ca sa nu excludem celelalte marci. Am inteles ca si cei de la Meade se lauda mai nou cu capabilitati ACF demne de Edge HD-ul al Celestronilor, dar "gura targului" zice ca nu ar fi aceeasi mancare de peste :) Am chiar un prieten care si-a cumparat un Meade de 8" si e foarte incantat de el. Si Celestronul meu era foarte ok (nu era Edge, ci un pic mai vechiut, XLT), iar reviewurile la Edge par sa le vorbeasca numai de bine.
Bine, astea asa, ca branduri mai comune, sa le zicem. Ca mai sunt si altele, dar depinde de cat e dispus sa investeasca in instrument.
Ar mai fi varianta RC, insa nu pentru vizual, data fiind obstructia cam mare cauzata de oglinda secundara; deci mai degraba nu RC.

p.s.: am avut si un Mak de 4" inainte, excelent grab&go planetar :) m-am bucurat de fiecare noapte petrecuta cu el la stele (ma rog, planete, dar cine mai sta sa faca distinctia..)

p.p.s.: apropo de Spania si de 200mm, daca bugetul nu-i o problema, stiu pe cineva care poate sa-i livreze un APO triplet oil-spaced de 200mm f/8, facut pe comanda, si e deja pe podium, cu coronita :D expediaza oriunde in lume, iar acolo de unde e amicul tau are deja cativa clienti care au comandat asa ceva, foarte multumiti; dar nah... nu e tocmai accesibil oricui