-----------------------------------
zoth
28 Sep 2007 19:15


-----------------------------------
Eu inclin sa am incredere numai in ceea ce vad cu ochii mei sau ceea ce reiese din calcul (ca in orice domeniu, cei cu foarte multa experienta devin si blazati in timp).
La ocularele Plossl sau Super Plossl daca ne uitam pe diverse specificatii ale producatorilor vom observa ca cele cuprinse sa zicem intre 10 mm si 32 mm au cam acelasi camp aparent de regula pe langa 52 grade.
Ocularul de 40 mm face de multe ori opinie separata si il vom intalni cu un camp de vedere specificat intre 40 si 52 grade (unii producatori sunt mai onesti altii mai umfla cifrele din condei).
Dupa cum am mai spus, Plossl de 40 mm de la Vixen da un camp chiar mai mic decat cel de 32 mm din aceeasi serie si altele asemenea lui sau un camp egal cu cel de 32 mm.
Referinta pe care am facut-o viza doar Plossl-ul de 40 mm din seria Apo de la Skywatcher, la care am vazut un camp ceva mai mare decat la cel de 32 mm comparativ pe un instrument cu focala de 1000 mm.
Dupa parerea mea (masuratori personale) acest ocular are un camp pe undeva pe la 48 grade, dar pentru ca m-ai facut curios cu tubul am desfacut acum barrelul de pe ocular si am facut masuratori.
Calculele le-am facut in raport cu pozitionarea diafragmei de camp din interiorul barrelului si a rezultat ca tubul ocularului ar permite un camp de 53 grade si 20 secunde arc.
Poate ca masuratorile pe care le-am facut nu sunt foarte exacte (m-am ferit sa ating lentila  de camp) dar rezultatul este pe undeva prin zona.
In concluzie, un camp de 48 grade (asa cum l-am estimat) asigura un camp mai mare decat cel al ocularului de 32 mm.