-----------------------------------
starbuck
11 Iul 2019 12:14


-----------------------------------
Eu zic ca nu are rost sa comparam mere cu pere. Ambele sunt fructe la fel cum binoclul si telescopul sunt ambele instrumente optice. Modul de vizualizare, magnificatia si portabilitatea le diferentiaza si le limiteaza aria de aplicatie. Desigur exista si telescoape combinate in binoscop sau folosirea unui binoviewer pe un singur telescop dar nimeni nu le va numi vreodata binocluri si nici nu va putea sa le poarte la gat sau in rucsac la deplasari. Cel putin eu asta inteleg prin binocluri inclusiv cele astronomice hai sa zicem pana la 25x100. Sunt sigur ca veti gasi exceptii, eu va rog sa retineti doar ideea de baza. Cu tot respectul, orice binoclu mai mare decat 25x100 il voi numi binoscop :) indiferent sub ce denumire va fi comercializat. Fascinat de avantajele vederii binoculare am vrut sa le combin si eu la nivel de concept in cadrul unui binofocus ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=106731 ) dar analiza preliminara de performanta (studiul de fezabilitate asa cum am putut sa-l fac aici cu ajutorul colegilor de forum) a fost sub asteptari comparativ cu performanta instrumentelor separate. Acesta este motivul pentru care incurajez popularizarea binoclurilor in contextul acestui topic indiferent de parametrii lor iar orice intersectare cu telescopul propriu-zis recomand a se face cu constientizarea diferentelor mentionate mai sus.