-----------------------------------
Mihail Tudose
22 Iul 2019 00:24


-----------------------------------
Seeing bun in seara aceasta.Telescopul folosit a fost SCT-ul din semnatura si in pauze binoclul 25x100.
Jupiter prezent cu toti cei patru sateliti.Benzile ecuatoriale clar vizibile ,zonele temperate si cateva turbioane in NEB de asemenea vizibile.Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu ocularul Baader de 12,5 mm plus filtrul UHC sau 82A.Am incercat si celelalte filtre colorate : 21 portocaliu,25 rosu,12 galben,56 verde deschis si 47 violet dar nu am obtinut rezultate  satisfacatoare.Am folosit si ocularul modular Baader Hyperion 8 mm care se poate dezmembra in doua parti si am folosit partea de 2&#8221; in final rezultand 16 mm ( aproximata  de mine in urma comparatiei dimensiunii imaginii ) plus filtrul polarizant variabil de 2&#8221;  si care a fost foarte aproape de rezultatele obtinute cu cel de 12,5 mm.Odata cu ora 23:30 cand planeta a inceput sa coboare rezultatele au inceput sa se schimbe in rau asa ca m-am mutat din nou la Saturn.
Saturn cu diviziunea Cassini clar vizibila plus satelitii: Titan,Rhea,Dione si Tethys care formau un asterism rombic.Pentru cateva momente l-am putut vedea si pe Enceladus.Aici cele mai bune rezultate le-am obtinut cu ocularul Baader de 12,5 mm pentru diviziunea Cassini si cu cel de 24 mm Plossl pentru sateliti.Curios pentru mine a fost faptul ca acest ocular a performat mai bine la Saturn decat Super Plossl de 26 mm in ceea ce priveste luminozitatea satelitilor si campul vizual mult mai mare la Plossl de 24 mm.
Aveam in plan sa vad si trecerea ISS de la 21:38 dar luandu-ma cu vizionarea la Jupiter si Saturn m-am trezit cand mai erau 10 secunde si disparea din campul meu vizual.Am fugit repede la binoclul 25x100 montat deja pe trepied dar tremurul mainilor nu m-a lasat sa vad mare lucru ca si detalii.In disperare de cauza deoarece ISS ajunsese aproape de zenit am insfacat binoclul 15x70 dar nu am mai prins mare lucru.
Am ramas cu dezamagirea ca desi pregatisem tripodul si binoclul de 25x100 nu am reusit sa vad nimic ca si detalii asa ca data viitoare o sa fiu mai atent la timing.
Per total a fost o seara reusita,duceam dorul vizionarilor cu aparate optice dupa concediul din Grecia unde ma ofticam pentru faptul ca planetele se vad mai sus cam cu 6 grade si cerul era frumos fara poluare luminoasa dar eu nu aveam la mine decat cei doi ochi pe care totusi ii foloseam seara de seara ca sa identific stelele pe care nu resusisem sa  le vad niciodata din Ploiesti.
Ma bate gandul sa incep si astrofotografia pentru a putea arata si ceva poze nu doar descrie in cuvinte ceea ce am vazut dar consider ca mai am foarte mult de invatat....
Cer senin tuturor!