-----------------------------------
saiph
26 Iul 2019 13:55


-----------------------------------
Bine ai venit, Zahei :) sau bine ati venit, ca sunt convins ca la un moment dat va da si copilul peste forum.

In primul rand felicitari pt asa un copil cuminte, inteligent si devotat. Jos palaira.
Apoi felicitari pt ca ai dat curs dorintei lui celei mai mari, aceea de a avea un telescop - iar alegerea mi se pare chiar buna.  Daca a asteptat atata timp si a strans bani constiincios, nu cred ca e doar o toana. Adica.. parca ma vad pe mine acum vreo 20+ ani - si ai mei nu au avut posibilitatile altora din ziua de azi. Cu cat copilul depune mai mult efort pt a dobandi ce-si doreste si constientizeaza ca lucrurile bune nu vin intotdeauna de-a gata, cu atat conexiunea lui cu hobby-ul va fi ma durabila.

Despre partea cu tantarii - subscriu :) niciodata nu poti avea suficient spray de tantari in geanta. 
La partea cu invatatul, n-am cum sa te ajut - trebuie sa tii pasul cu copilul!  E musai.  Asa ramane si el antrenat in "fenomen" pe termen mai lung (ca are cu cine se consulta, schimba o parere), iar pe viitor, daca treaba mentine trendul, poate chiar il va interesa o cariera in domeniu. Si-atunci sa te tii :D nu-ti stric surpriza sa afli ce urmeaza, dar se lasa cu multe calatorii pe munti si alte zone remote in colturi frumoase de lume.

Cat timp copilul e minor, mai merge sa zici ca te-ntorci dimineata de la o steluta, dar dup-aia incep intrebarile "cine-i Steluta asta la care mergeti voi? o cunosc??" :lol: Asigura-te ca stii si ii zici un nume de stea care nu suna a feminin, ca atat iti trebuie.. Sunt doar vreo 3-400 stele cu nume proprii, [url=https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_proper_names_of_stars]ai de unde alege.

Despre camera foto - as zice sa o luati treptat, ca e timp si pt aia. O sa-i rapeasca timpul de observat, de invatat; sa nu se grabeasca. A, daca vrei tu si crezi ca ii poti face accesibile copilului pe intelesul lui informatiile de care are nevoie sa utilizeze camera, ok, o sa fie fun. Dar pt inceput probabil s-ar simti mai stimulat de o camera web (de preferat [url=http://www.astronomy.ro/forum/files/20190402_212634_458.jpg]convertita pt astro, conectabila direct la telefon) sau planetara dedicata, si ar putea incepe sa ia imagini cu Luna, asa cum o vede si in ocular. Pun pariu ca i s-ar parea mult mai incitant - implica notiunea de "putere de marire", oarecum, care e foarte atractiva pt copii; mai tarziu descopera ca se pot face treburi faine si la "zoom" mic, intre timp intelege si diferenta intre concepte, afla despre metode si technici de achizitie de imagini etc.. e un intreg univers la care trebuie sa se adapteze din mers, iar acum e un pic prea "fraged" pt a-si ocupa mintea cu inca unul, e de-ajuns cel pe care-l descopera prin ocular.

Spor la observatii, sa faceti o echipa buna, si sa ne aduceti si noua din cand in cand cate un raport de la iesirile la stelute; daca nu suntem prea indiscreti ;)