-----------------------------------
iulian90
28 Iul 2019 12:35


-----------------------------------
Aseara am  scos montura ecuatoriala EQ1 , am montat telescopul de 114/900 mm pe ea, cu camera video E-Boda si barlow 2x si am facut cateva capturi video la planetele Jupiter si Saturn, seeing-ul fiind acceptabil pentru astrofoto, de 7/10 pe scara Pickering. Am folosit si luneta de 60/900mm pe montura Dobson, la observatii vizuale impreuna cu ocularul de 9mm care da un grosisment de 100x.

La Jupiter am surprins in imagine, nu numai Pata Rosie ,ci si umbra unui satelit in partea de dreapta -sus a  discului jovian, deasupra benzii NEB, si chiar si satelitul in cauza, la cateva zeci de arc-sec vest de discul planetei. :) 
Am observat planeta si vizual prin luneta de 60/900mm, dar nu observasem umbra satelitului, ci doar Pata Rosie GRS si benzile NEB si SEB.  
Satelitul care a produs umbra pe discul lui Jupiter aseara era Europa, din ce am aflat de pe Stellarium. 

Interesant este faptul ca satelitul Europa, desi era la o distanta relativ mare fata de discul lui Jupiter a lasat totusi umbra pe discul planetei, cauza fiind unghiul de faza care este in jur de 8,4 grade si este in crestere. La opozitie unghiul de faza a avut valoarea minima si umbra satelitilor se vedeau aproximativ in dreptul lor, fie deasupra ,fie sub satelitul respectiv, depinzand de pozitia planetei fata de planul eclipticii.

Mai tarziu, spre miezul noptii, am filmat planeta Saturn cu camera E-Boda prin telescopul de 114mm. Am observat planeta Saturn vizual ,prin luneta de 60mm si am reusit sa vad diviziunea Cassini cu dificultate, dar am vazut-o totusi. Prin telescopul de 114mm, diviziunea Cassini se vede relativ usor in conditii de seeing bun.