-----------------------------------
saiph
29 Iul 2019 10:45


-----------------------------------
Am crezut ca este aranjata (...)"

Deci, sa intelegem ca tu nu ai facut poze la Luna, eventual sa si procesezi una astfel incat sa evidentiezi nuantele subtile, sa rafinezi tehnici de prelucrare urmand tutoriale, dar totusi ceva nu ti se pare in regula cu culorile Lunii :)
Imi aduce aminte de cineva, acum cativa ani, cand m-a intrebat dupa ce a vazut o poza undeva pe net cu Luna saturata de culori - "ce-i porcaria aia, auzi, Luna colorata.. cine a mai pomenit?!  toata lumea stie ce Luna e argintie, pana si Eminescu stia". Dupa care i-am aratat o poza pe care o facusem relativ recent si i-am accentuat culorile, la care a ramas  :shock: 

Culorile "adevarate" le obtii dupa ce-ti calibrezi echipamentul cu care iei imagini. Ce faci apoi in post-proc tine de bun simt, sa nu duci canalele in balarii.

Probabil cel mai apropiat de nuantele reale poti ajunge luand imagini prin newtonian, CC, RC, DK, sau alt telescop fara lentile, prin filtre calibrate pe lungimi de unda bine stabilite, dupa care cadrele rezultate le pui pe canale (faci tone-mapping pe o imagine B/W luata cu o camera cu senzor monocrom), le calibrezi cromatic dupa curba de emisie a luminii in spectrul vizibil provenit de la soare (ca doar aia reflecta Luna) si mai calibrezi dupa curba de raspuns a senzorului cu care iei imaginile.
Dar si solutiile recomandate de colegi te pot aduce suficient de aproape de rezultatul cautat. Depinde doar de cat de exigent vrei sa fii.