-----------------------------------
iulian90
02 Aug 2019 15:07


-----------------------------------
Inca doua imagini cu planetele Jupiter Si Saturn de aseara, rezultate din procesarea unor capturi video realizate aseara cu camera video E-Boda dvr2001si barlow 2x, prin telescopul reflector 114/900mm pe montura EQ1 motorizata. Am surprins pe capturile de aseara si GRS pe fata vizibila a discului planetei Jupiter si banda difuza mai alba pe planeta Saturn, in apropierea ecuatorului, precum si diviziunea Cassini pe inele. 

Dupa ce am facut capturile ,am observat vizual planetele Jupiter si Saturn, cu ocularul de 9mm  si barlow-ul 2x de la Saiph, prin telescopul de 114mm, precum  si cu cele 4 filtre care le detin ,inclusiv filtrul UHC.
Din ce-am observat, am constatat ca filtrul UHC si cel verde #58 sint mai bune decat filtrul albastru #80 in evidentierea Marii Pete Rosii GRS si a benzilor de pe planeta Jupiter, mai ales cele NEB si SEB. Mai ales filtrul UHC pune in evidenta GRS mai bine decat celelalte filtre. Planeta se vede verde-turcoaz prin filtrul UHC ,benzile si Marea Pata Rosie se vad mai inchise la culoare ,cu tenta purpurie.
Prin filtrul verde 58 planeta se vede verde-galbui decolorat, cu detaliile mai inchise la culoare, 
iar prin cel albastru 80 planeta se vede albastru-deschis, dar detaliile se vad mai putin intunecate decat prin celelalte 2 filtre UHC si verde, insa ceva mai bine decat in lumina integrala.  
La polul opus se afla filtrul orange #21 ,care face ca detaliile de pe planeta Jupiter sa apara sterse, mai ales GRS. Este bun numai la planeta Marte si pe timpul zilei la observat planetele Venus, Mercur sau stelele.
Si planeta Saturn am observat-o cu filtrele si am observat ca cu filtrul UHC discul planetei se vede verde-turcoaz cu o tenta mai purpurie decat inelele, in rest filtrele nu prea scot in evideinta mai nimic, diviziunea Cassini, ca si acea banda mai deschisa la culoare de pe discul lui Saturn se vad mai bine fara filtre, in lumina integrala.

Am mai invatat inca ceva in procesarea imaginii rezultate din stacking: am observat in Registax, la pasul Wavelets,dupa stacking, ca daca setez in fereastra "Denoise" o valoare prea mare, mai mare de 0,1, se mai reduce din zgomotul de pe fundalul imaginii dar se estompeza totodata detaliile fine de pe discul planetei, intocmai ca la functia RGB Align, deci nu trebuie insistat pe functiile acestea precum RGB Align, Denoise sau alte functii din programul Registax, mai ales in cazul capturilor care nu sunt tip RAW,cum sunt cele de la camera E-Boda. 
Desigur, as putea conecta camera prin laptop, folosind softul de captura ShapCap ca sa obtin capturi RAW, dar cum vremea asta devine din ce in ce mai imprevizibila, nu prea se mai merita sa ies si cu laptopul afara ca sa conectez camara la el, dureaza cam mult pregatirile, asa ca prefer sa folosesc numai camera cu cardul pe care sa salvez capturile, apoi le descarc in laptop in casa si apoi le prelucrez.