-----------------------------------
Dbird
04 Aug 2019 11:30


-----------------------------------
Nu, IOR nu mai asigura piese pentru aceste binocluri, oricum relatia cu ei este dubioasa, desi nu o inteleg. Din nefericire nu vei gasi binoclu cu an de contructie mai mare de 1990 si oricum preturile pentru acest binoclu pe piata roamneasca sunt absolut penibile. Sfatul meu este sa il folosesti asa fara grija, orice ai gasi nu va creste luminozitatea, contrastul sau rezolutia ... Ca sa cresti insa spectaculos luminozitatea ai o singura sansa extrem de mica: sa schimbi grupul lentile triplet din oculare cu unul identic dar fara strat galben sau si mai complicat sa il poti desface, scos mecanic depunerea glabena de pe lentila / lentilele unde este depusa si sa le lipesti la loc... Stiu ca am dat o solutie imposibila ... dar din nefericire as spune ca este singura.
Este un binoclu interesant si placut pe viziune terestra de zi, mai ales cu lumina multa, dar atat. Pe de alta parte se pare ca binoclurile exportate in America de IOR fabricate peste anii 2000 nu au strat galben ... erau interesante de vizionat inclusiv struto-camila porro 10x40 inclusiv 10x50 nou. Dar boierii vand doar in State, deh, noi trebuie doar sa-i laudam  :lol: 
Cateodata stau asa ca astronom amator, in capul oaselor si ma intreb fluierand a paguba: "De ce polonezii au putut si noi nu?" si spre rusinea mea imi sunt mai dragi ... firmele poloneze.....