-----------------------------------
Mihail Tudose
05 Aug 2019 11:33


-----------------------------------
Aseara am sperat ca dupa ploile din jurul Ploiestiului atmosfera sa aiba o transparenta si un seeing bun.Cel putin in ceea ce-l priveste pe Jupiter nu a fost cazul, neputand vedea mai multe detalii decat NEB si SEB precum si ocultatia lui Ganimede.
Saturn insa a oferit o imagine mai buna mai ales in jurul orei 11:45 cand atmosfera se mai linistise.Surpriza serii a constat in  faptul ca am reusit sa-l vad pentru prima oara pe Hyperion!Am verificat de nenumarate ori cu aplicatia SaturnMoons de la Sky& Telescope si nu putea sa fie altceva decat Hyperion.Nu am crezut ca un obiect asa de mic situat la o distanta asa de mare se poate vedea printr-un telescop de numai 203 m apertura si o magnificatie de 81x dintr-un oras cu poluare luminoasa intensa cum este Ploiesti.In rest ca si  sateliti erau prezenti: Titan,Tethys,Rhea Dione si uneori Iapetus.Am tot incercat sa-i vad si pe Mimas si Enceladus dar nu am avut succes.Probabil ca situarea lor foarte aproape de planeta precum si  dimensiunile mici face foarte dificila decelarea lor.
Cassini se evidentia frumos precum si ceva detalii de culoare mai inchisa in emisfera nordica.
Cer senin tuturor!