-----------------------------------
Stille
05 Aug 2019 18:20

Perseide 2019
-----------------------------------
Cum, presupunand neepuizare, duminica pe la 3 noaptea o sa fiu probabil cu camera pe cer de munte, as incerca niste Perseide. 

Planul curent: Canon 350D, obiectiv Tamron la 16mm/f3.5, expuneri de 18 secunde (cat pot fara sa star trail). Radiantul o sa fie la vreo 60 grade deasupra orizontului, deci daca tintesc sub el, pe calea lactee, tot ar trebui sa-mi iasa dare interesante, plus ceva linie misto a orizontului daca prind. Am cam 70*x50* field of view cu obiectivul asta.

Am niste neclaritati cu ISO-ul totusi. Pana acum dadeam pur si simplu la maximul de 1600, dar citesc pe http://dslr-astrophotography.com/iso-dslr-astrophotography/ ca pt o poza postprocesata n-am nici un castig de luminozitate, si ca tot ce fac e sa-mi prajesc culorile, si ca pt camera mea ar trebui sa stau la ISO 400

Intrebare, au dreptate oamenii astia? Ma risc? As face-o pe probate dar nu ajung la cer noncitadin pana atunci sa vad daca chiar raman cu Calea Lactee cum e ea.

Intrebare nr 2. O sa stackuiesc draciile astea, evident, pt redus zgomot si compus meteori ...dar nu stiu foarte sigur cum sa obtin ambele scopuri. Pentru redus zgomot, in DeepSkyStacker le-as compune star-aligned cu kappa-sigma average ca sa scap de walking noise, dar asta cred ca mi-ar sterge meteorii. Ca sa fiu sigura ca obtin meteorii si niste star trails, as pune maximum in loc de KS average, dar ... goodbye noise reduction, in cazul asta :) Poza mea ideala e Calea Lactee arcuindu-se peste ceva stancaraie interesanta, pe un cer brazdat de meteori, si stiu cum sa obtin Calea Lactee si stancaraia facand aliniere pe stele pe frame-ul tinta din mijlocul seriei pe un stack, aliniere pe nimic pt al doilea si compunand imaginile, dar la meteori habar n-am ce fac :D

Daca nu stie DSS, m-am mai jucat si cu Siril. Am inteles ca si StarStax mai are anumite facilitati, pot sa-l pun si pe ala la munca - in cel mai rau caz scot imagini individuale dark frame-substracted din Siril, convertesc in tiff si le fac ceva, nu stiu ce, in ce programe stiti voi - de fapt asta o s-o fac oricum in incercare de timelapse dar na :)