-----------------------------------
Alexandru Stacescu
20 Aug 2019 10:31


-----------------------------------
Revin cu update:
Am incercat sa orientez montura catre Nord, dupa sugestiile anterioare. Tot asa face.
Am conectat montura la PC, cu Stellarium. Softul vede exact pozitia telescopului pe cer, care coincide cu pozitia gradatiilor acesteia. La aliniere, montura supra-scrie pozitia gradatiilor cu noile informatii de la utilizator. 
De exemplu, inainte de aliniere, daca fixez montura la +359E si +44N, informatiile furnizate de montura catre Stallarium sunt corecte, softul arata tinta pe Polaris. Daca incep alinierea de proba si mut pozitia telescopului cateva zeci de grade, apoi selectez ca acolo este Polaris, pozitia monturii se va updata in consecinta si pe Stellarium.
Am incercat sa aliniez exact pozitia pentru a coincide gradatiile monturii cu pozitia de pe cer a Polaris-ului. Cu toate acestea, atunci cand imi cere pozitia celei de-a doua stea, se duce intr-o pozitie diferita (nepotrivita pe nicio axa). Daca duc totusi tinta catre a doua stea si finalizez alinierea, iese un haos total. De exemplu, Luna mi-o cauta exact deasupra. Jupiter imi spune ca este sub orizont.
De aici pot intelege ca:
1. Harta cerului stiuta de montura este diferita fata de realitate
2. Locatia si ora sunt corecte, deoarece timpul sideral este calculat corect, la fel ca utilitarele online.

Daca aveti alte idei, le primesc cu interes.

Stima!