-----------------------------------
iulian90
22 Aug 2019 12:51


-----------------------------------
Zilele astea am mai facut expuneri la trei obiecte DSO ,nebuloasa M 8 Lagoon din Sagittarius, nebuloasa Veil din Cygnus si roiul globular M2 din Aquarius.
La nebuloasa M 8 am facut capturile cu luneta de 45/550mm si camera foto Canon 450D, dar la nebuloasa Veil si roiul M 2 am facut capturile cu luneta de 45mm modificata, cu focala mai scurta decat inainte, anume de 350mm, obtinuta prin montarea a inca un obiectiv de 60/900 in spatele celui de 45/550mm si scurtarea tubului lunetei cu vreo 15 cm. In felul acesta am mai castigat ceva luminozitate, focala e mai scurta si imaginea obiectelor ceva mai mica, dar cu un avantaj in fata alungirii stelelor (star trail) cauzate de mersul neregulat al monturii, care are o valoare mai mica, deci stelele se vad mai punctiforme decat inainte, chiar daca montura mai face cateodata necazuri.
La nebuloasa M 8 am facut stacking din 9 cadre de 30s ISO 1600 si 5 cadre dark, la roiul globular M 2 5 cadre de 30s ISO 1600 si 3 cadre dark si la nebuloasa Veil vreo 30 cadre de 30s ISO 1600 si 15 cadre dark. 
Nebuloasa Veil a iesit destul de slab in imagine din cauza numarului insufucient de cadre, expunerii per cadru cam mica (limitata de montura la 30s), filtrului IR cut din camera foto, dar si cerului nu prea negru de aseara (clasa Bortle 6), nebuloasa M 8 a iesit mai bine, dar spre sud am poluare luminoasa mai mare.