-----------------------------------
Ovidiu M. 
03 Oct 2007 22:42


-----------------------------------
Eu zic ca un binoclu oricum iti trebuie (7x50, 10x50). Iar ca instrument mai mare depinde unde observi mai mult timp.... un refractor 120mm - e mai compact si usor si nu trebuie colimat. Un reflector de 150 - 200 mm e mai greu, necesita colimare, si e dificil de utilizat daca locul de observatie cere deplasare - daca nu reprezinta un inconvenient atunci e o alegere foarte buna fie ca e dobson fie ca e pe montura eq. - dar de pe balcon nu ai o mobilitate buna, asa ca ai un camp limitat de observare. Dobson-ul e cel mai dificil de utilizat de pe balcon pentru ca nu ai reglaj al inaltimii, deci trebuie sa confectionezi ceva reglabil.  Oricum nu e indicat sa observi de pe balcon; doar cu binoclul - si sa nu te apleci peste balustrada :P

 Locuri de observatie or sa fie curtea din pacate in mijlocul orasului cu multa poluare luminoasa, si foarte aproape de oras la 4-5 km unde am descoperit o aria total neluminata unde se vede calea lactee impecabil. Chiar ma intreb ce magnitudine o fi. Insa spre orizont exista poluare luminoasa masiva pe partea orasului si multe lumini de la celellate asezari rurale.... Dar oricum e bine.... am fost complet derutat de multitudinea de stele....cu ochiul liber...