-----------------------------------
mmarin
31 Aug 2019 22:54

Review Sky-watcher Skyliner 200 dobson
-----------------------------------
După multiple încercări de a scrie un review am decis că acest instrument are nevoie de mai mult decât o seacă trecere în revistă a caracteristicilor, calită&#539;ilor &#537;i neajunsurilor sale; câteva îndrumări izvorâte din experien&#539;a personală ar ajuta persoanele interesate să decidă mai u&#537;or dacă merită sau nu cheltuiala.
  Pentru mul&#539;i astronomi amatori Sky-Watcher Skyliner 200 pare să reprezinte compromisul ideal între pre&#539;, performan&#539;ă, portabilitate &#537;i nivelul de frustrare atins în timpul utilizării totu&#537;i sunt destui cei ce subestimează păr&#539;ile negative &#537;i ajung să regrete achizi&#539;ia. Mai întâi mărimea: cu un diametru al bazei de 500mm &#537;i o înăl&#539;ime de aproximativ 1300 ocupă doar ceva mai mult loc decât un scaun sau un ficus dar nu e la fel de decorativ. De asemenea îi lipse&#537;te prestan&#539;a unei lunete &#8211; pur &#537;i simplu te roagă să-l ascunzi în debara. Greutatea este un alt dezavantaj, cele 20 de kilograme combinate cu volumul îl fac dificil de transportat &#537;i are o tendin&#539;ă supărătoare de a se lovi de tocurile u&#537;ilor. Ideal ar fi să fie stocat cu tubul optic deta&#537;at de montură, cu un suport dedicat &#537;i sigur; în felul acesta poate fi transportat în două etape fără riscul de a lăsa tubul optic într-o pozi&#539;ie precară, invita&#539;ie la accidente. Un alt aspect important: acest telescop trebuie privit mai degrabă ca un &#8222;starter kit&#8221; decât ca un produs finit; va avea nevoie de câteva ajustări ca să dea tot ce poate.
  Telescopul a fost livrat în două cutii de carton, una lungă con&#539;inând tubul optic &#537;i una plată &#537;i grea con&#539;inând montura, ambele arătând destul de hărtănite. În cutia tubului se află o a doua cutie, de astă dată intactă; înăuntru am găsit tubul învelit în hârtie &#537;i asigurat la capete &#537;i la mijloc cu perechi de blocuri din polistiren expandat. Unul din blocurile ce protejează capătul de jos al tubului l-am găsit spart, semn că cutia a fost trântită zdravăn la un moment dat. Când am verificat colimarea, atât oglinda principală cât &#537;i cea secundară au avut nevoie de aliniere dar nu am găsit nimic deteriorat. Două cutii mici, una con&#539;inând căutătorul cealaltă accesoriile se aflau de asemenea în cutie, între tub &#537;i peretele de carton, de asemeni manualul, o &#537;urubelni&#539;ă &#537;i o cheie hex într-o pungă de plastic, nedesfăcută nici acum.
  Montajul începe cu construirea monturii; păr&#539;ile componente sunt bine ambalate cu separatoare decupate din panouri fagure dar un suport lateral avea un col&#539; strivit. Cum cutia de carton nu era deteriorată în partea respectivă am concluzionat că piesa a fost scăpată din mână înainte de a fi ambalată. De această dată am considerat că ignorarea instruc&#539;iunilor ar fi o gre&#537;eală dar am preferat să folosesc propriile scule în locul celor furnizate în pachet. Construc&#539;ia nu e dificilă dar cere pu&#539;ină aten&#539;ie pentru că există posibilitatea de a monta panourile invers. Am pus ni&#539;ică vaselină în fiecare gaură înainte de a înfileta &#537;urubul pentru a reduce frecarea dar &#537;i pentru a &#539;ine umezeala departe; în găurile de trecere pentru &#537;urubul ce une&#537;te postamentul cu montura &#537;i în cele pentru mânere am pus pu&#539;in ulei; ni&#537;te lac sau ceară topită ar fi totu&#537;i mai potrivit. Tubul optic se a&#537;ează pe &#8222;dopurile&#8221; de plastic fixate pe interiorul panourilor laterale &#537;i se asigură prin în&#537;urubarea mânerelor. Acestea sunt diferite, unul având un rulment de presiune &#537;i permite reglarea for&#539;ei necesare mi&#537;cării pe verticale a telescopului &#537;i trebuie montat pe partea cu ocularul.
  Focuserul este de tip Crayford, fără reglaj fin &#537;i folose&#537;te adaptoare separate pentru oculare de 2&#8221; &#537;i 1.25&#8221;; cel pentru 1.25 are &#537;i un filet T2 accesibil prin de&#537;urubarea port ocularului. Per ansamblu nu e deosebit de impresionant, dar nu are joc &#537;i poate acomoda oculare grele chiar dacă are tendin&#539;a să patineze &#8211; pe Youtube am găsit tutoriale despre cum poate fi re&#537;lefuită calea de rulare a axului. Ceea ce NU e OK e faptul că focalizarea e extrem de dificilă la magnifica&#539;ii mari &#537;i că intră prea mult în interiorul tubului, mu&#537;când din suprafa&#539;a efectivă a oglinzii principale. Lacerta comercializează un kit cu două viteze pentru a rezolva prima problemă dar eu am preferat să cumpăr un focuser plat de 1.25&#8221; de la Baader care, montat în locul port ocularului a rezolvat ambele  probleme la juma&#8217; de pre&#539;.
  N-am a&#537;teptat să vină noaptea pentru a-l pune la muncă, mai ales că nu am deschidere spre obiecte terestre îndepărtate, am ales să aliniez căutătorul pe Luna aflată înainte de primul pătrar. Căutătorul (9x50) m-a impresionat în mod plăcut, având un câmp larg &#537;i bine corectat &#8211; mult peste cel de 6x30.
Nu uita&#539;i să monta&#539;i o-ringul de cauciuc înainte de a-l instala pe suport; ca bonus pute&#539;i să ajusta&#539;i focalizarea după cum prefera&#539;i să-l folosi&#539;i &#8211; cu sau fără ochelari. După reglarea căutătorului am  început să privesc mai atent prin ocular &#537;i... Uau! Prin ocularul ieftin băgat pe gât în toate kiturile Sky-Watcher luna arăta absolut impresionant, contrastul imaginii fiind mult peste a&#537;teptări. E adevărat că ocularele &#8222;super&#8221; nu sunt chiar atât de proaste pe cât sunt creditate dar pot să jur că perechea livrată cu acest telescop e superioară celei pe care am primit-o cu comascopul S-W 114/500. &#536;i, apropo de comă, de&#537;i e decelabilă se men&#539;ine la un nivel redus pe întregul câmp al ocularelor de 1.25&#8221;, doar pu&#539;in mai mare decât abera&#539;iile ocularelor uzuale. Un corector de comă s-ar dovedi însă util pentru oculare de 2&#8221;. 
   De-a lungul nop&#539;ilor de observa&#539;ie mai multe probleme au început să ceară rezolvarea. Prima bătaie de cap mi-au dat-o pastilele de teflon pe care se rote&#537;te montura: odată cu scăderea temperaturii cre&#537;te frecarea până la punctul în care manevrarea telescopului devine dificilă. După ce  am încercat să strecor ni&#537;te &#537;aibe sub&#539;iri sub &#537;aiba de teflon din centru pentru a reduce presiunea pe pastile, fără mare succes, am cumpărat un rulment plat &#8222;lazy Susan&#8221;. Acesta a venit uscat &#537;i nu poate fi dezasamblat ceea ce face gresarea o problemă destul de complexă. Pentru a face vaselina să ajungă la bile aceasta trebuie injectată printr-o &#539;eavă fină &#537;i destul de lungă sau trebuie  încălzită până devine lichidă &#537;i turnată  în rulment, treabă complicată, dificilă &#537;i chiar periculoasă. Am decis să o iau pe scurtătură &#537;i am cumpărat vaselină la spray &#8211; rapid, curat &#537;i complet ineficient, după gresare rulmentul e la fel de zgomotos ca mai-nainte &#537;i se mi&#537;că doar pu&#539;in mai u&#537;or. Pentru instalare am decis să nu găuresc nimic, Lidl mi-a sărit în ajutor cu bandă dublu adezivă. După ce am măsurat cu grijă &#537;i am marcat pozi&#539;ia, am reu&#537;it să lipesc rulmentul cu o eroare de doar 1/2mm; a fost ceva mai greu să pun montura peste dar  &#539;inând un ochi deasupra orificiului central am reu&#537;it din prima încercare. Cu &#537;urubul central la locul lui am testat libertatea de mi&#537;care a ansamblului &#537;i a fost OK, în afară de o vagă tendin&#539;ă de a încăleca bilele când &#537;i când efortul e constant. Mi-ar fi plăcut totu&#537;i să se mi&#537;te pu&#539;in mai greu; uneori mă întreb dacă ni&#537;te role micu&#539;e nu ar fi fost mai potrivite.
  Scăderea temperaturii ambiante agravează o altă slăbiciune a telescopului: curen&#539;ii termici din interiorul tubului. Este o problemă comună tuturor newtonienelor, este practic imposibil să ai echilibru termic având un obiect masiv (oglinda) la baza unui tub deschis care are tendin&#539;a să devină  mai rece decât aerul ambiant dar telescopul ăsta încearcă să stabilească un record. Lucrurile par să fie agravate de vopseaua folosită de fabricant, nu m-ar mira să fie o vopsea pentru calorifere cu proprietă&#539;i radiante deosebite. Când ie&#537;eam la observa&#539;ii cu newtonul de 114mm condensul apărea mai întâi pe obiectele din plastic de culoare închisă, acum primul care transpiră e tubul de tablă iar impactul pe care îl au curen&#539;ii interni asupra imaginii din ocular este foarte deranjant. Lidl mi-a sărit încă odată în ajutor cu un protector de parbriz din care i-am croit frigurosului un palton. Materialul (polietilenă expandată aplicată pe o folie metalizată) are bune proprietă&#539;i termoizolante &#537;i anti radiante &#537;i, chiar dacă nu a eliminat total problema, a făcut lucrurile tolerabile.
  A treia problemă este controlul luminii parazite. Focuserul este montat aproape de capătul tubului astfel încât orice sursă de lumină aflată în fa&#539;a telescopului ajunge să deranjeze. Un parasolar demontabil, înnegrirea tubului în partea opusă focuserului, înnegrirea marginii oglinzii secundare, toate acestea pot îmbunătă&#539;i semnificativ calitatea imaginii de la ocular. Acestea sau un loc de observa&#539;ii mai ferit.
  După ce norii atra&#537;i de instrumentul proaspăt despachetat s-au risipit am avut norocul să prind câteva nop&#539;i cu turbulen&#539;ă mică (de&#537;i cu lună plină) &#537;i cu transparen&#539;ă bună astfel încât să pot evalua calitatea optică a jucăriei. Mai întâi testul pe stea: un punct luminos la 200x, un disc mic la 450x. Primul inel de difrac&#539;ie complet, al doilea &#537;i al treilea întrerupte ici-colo, perfect centrate în jurul stelei. Intensitatea inelelor este nea&#537;teptat de slabă prin compara&#539;ie cu luminozitatea stelei, am privit prin refractoare care arătau mai rău. Imaginile intra &#537;i extra focale sunt identice &#537;i uniform iluminate. Oglinda asta nu e semnată Zambuto dar nu cred că-s mul&#539;i cei ce pot decela diferen&#539;a. Pentru că turbulen&#539;a părea să crească, am ales o &#8222;dublă&#8221; u&#537;or de localizat: dubla dublă din lira, rezolvată lejer, cu suficient spa&#539;iu între perechi ca să încapă două discuri airy. 
  Marte a fost următoarea &#539;intă. Deja departe de opozi&#539;ie (testele au avut loc în perioada octombrie-noiembrie 2018) era suficient de sus pe cer ca să promită detalii &#537;i nu am fost dezamăgit: câteva regiuni întunecate pe suprafa&#539;a planetei &#537;i cele două calote polare. Calota sudică este deconcertantă, fiind plasată departe de polul geografic &#537;i mi-a luat ceva timp să mă conving că nu-mi joacă feste ochii.
  Luna s-a încăpă&#539;ânat să se ascundă după nori sau turbulen&#539;e în fazele cele mai propice observa&#539;iilor dar, atât cât a fost mi-a arătat suficient ca să mă conving că optica telescopului e irepro&#537;abilă. Cel mai frumos moment a fost când,pe lună plină, am lăsat peisajul să &#8222;curgă&#8221; sub ocular. Nu mă a&#537;teptam să văd mare lucru &#537;i, pentru că strălucirea îmi ardea retina, am împins magnifica&#539;ia la maxim cu ocularul BCO 6mm &#537;i barlowul dedicat 2.25x. Incredibil, puzderie de craterlete au început să apară în centrul câmpului ocularului, alunecând pe sub ochi ca să dispară ceva mai încolo. Intrigat, am schimbat ocularul cu BCO 10mm &#537;i de data asta le-am văzut dar, de&#537;i dispăreau din cadru mai încet, strălucirea intensă le face mult mai greu de urmărit. De&#537;i astfel de detalii sunt vizibile când turbulen&#539;a e minimă &#537;i lumina cade pe ele piezi&#537;, nu  credeam să fie observabile cu un instrument atât de mic pe lună plină. Într-o doară, am încercat ocularele Super 10mm &#537;i 10mm asferic &#537;i... nimic. Doar detaliile pe care te po&#539;i a&#537;tepta să le vezi pe lună plină
  La începutul verii am prins câteva seri cu condi&#539;ii bune pentru Jupiter &#537;i Saturn. Întrucât acestea sunt foarte jos pe cer am fost nevoit să coco&#539; telescopul pe un stelaj improvizat &#537;i nu tocmai stabil, cu toate acestea am putut să le urmăresc fără să scutur imaginea prea tare. Pata ro&#537;ie &#537;i câteva festoane în benzile lui Jupiter la 200x, o bandă lata la ecuator, umbra inelului pe planetă, cea a planetei pe inel &#537;i diviziunea Cassini la 270x pentru Saturn, nimic extraordinar dar nici nea&#537;teptat: atât se poate vedea de aici.
  Despre aventurile cu nebuloase &#537;i galaxii... e mult de povestit &#537;i nu tocmai relevant pentru că rezultatul depinde mult de condi&#539;iile &#537;i tehnica observării dar merită notat că telescopul e suficient de mare ca să disting o tentă de culoare în M27 &#537;i M57 iar marea nebuloasă din Orion e în mod clar verde cu scăpărări de trandafiriu atunci când mi&#537;c ochiul &#537;i mult mai întinsă decât credeam că poate fi văzută pe cerul albicios dinspre sud.
  În concluzie, Skyliner 200p poate fi considerat o achizi&#539;ie bună atâta vreme cât suntem con&#537;tien&#539;i de limitele sale &#537;i îl tratăm ca pe un proiect ATM. Altfel, sunt pe pia&#539;ă modele mai elaborate (&#537;i mai scumpe) care pot mul&#539;umi pe cei nu sunt înclina&#539;i să &#537;urubărească. Focala de 1200mm îl face să fie pu&#539;in preten&#539;ios cu ocularele dar e bine de &#537;tiut că majoritatea ocularelor vândute la pre&#539;uri accesibile au o curbură a câmpului focal deranjantă pentru ochi bătrâni ca ai mei &#537;i în consecin&#539;ă nu oferă o imagine clară pe întregul câmp vizual. E bine să testa&#539;i înainte să da&#539;i banul.