-----------------------------------
saiph
05 Sep 2019 10:54


-----------------------------------
Din cand in cand, cam de doua ori maxim pe sezon, avem parte si pe-aici de cer "practicabil" pt observatii :D Una din dati a fost aseara, cand transparenta a fost exceptionala, iar seeingul a fost.. meh, sa zicem moderat. Au alternat momente de simbioza intre cei doi parametri cu mai multe momente de canibalism atmosferic :lol:

Asa ca am iesit sa mai bag o fisa la planete, in ideea sa trag niste video 2K cu telefonul prin ocular. Randul trecut - despre care n-am mai mentionat, a iesit mult sub asteptari, ca sa nu zic de-a dreptul groaznic - n-am avut prea mult noroc cu pacla formata deasupra orasului. Dar dupa vreo 2-3 zile de ploi si vant, a urmat showul. 
La ocular(e) se putea vedea o imbunatatire neta a aspectului planetelor fata de sambata care a trecut, in special Saturn, foarte bine definit, cu margini clar conturate si diviziunea Cassini indiscutabil la locul ei :) A mers marit si la 280x prin bino, dar cred ca seeingul a fost de parere ca mai bine raman in banca mea la 225x, ca-i mai dragut.

Am pus la copt filmuletele in PIPP si Registax5, revin de-ndata ce prind forma, sa vedem ce "coq au vin" iese :)

Pana atunci vreau sa va povestesc ce-am mai vazut la ocular. Am luat dupa mine doar LX7-le pt planete/telefon, binoviewerul planetar, un ocular de binoclu de 21mm convertit la astro (destul de wide si clar, suficient de bine corectat cat sa nu-l dau din mana) si ocularul cel mic (pe 1.25") facut din obiective de binoclu ruby-coated, cu focala de 35mm.

Am incercat sa vad daca gasesc cateva din obiectele prezentate si de dl Pteancu in rapoartele dlui de observatii (foarte detaliate si pline de imagini aproape vii, descriptive) si trebuie sa recunosc, spre rusinea mea, nu am gasit NGC7006. Se pare ca poluarea luminoasa locala a devenit un pic prea mare ca sa mai pot vedea ceva finut. Parca si roiul dublu s-a vazut cu dificultate. 
In orice caz, supriza a venit din partea ocularului "double Plossl" incropit, cel de 35mm (trebuie sa-i gasesc un nume, e prea lunga descrierea pt el; cred ca ii voi spune "Psy35", pt ca imaginea la Luna e de-a dreptul psihedelica prin el :D) - are lentilele acoperite cu stratul ala dubios, care shifteaza tot ce prinde in cyan; ceea ce pt nebuloase e la fix, ca taie mult din roz-bombon-portocaliul cerului si accentueaza nuanta complementara, iar M27 si M57 doar atat asteptau  :o  E ca si cum as avea filtru UHC incorporat in lentilele ocularului. Obiectele au capatat o prezenta neobisnuita in camp, foarte usor de remarcat. Cred ca asta e inca un motiv bun sa pastrez acest ocular, pe langa campul incredibil de plat si cu stele punctiforme pana la margine.

Inainte sa plec am mai aruncat un ochi la M13 si M31, ca M81 nu s-a putut vedea prea bine, si am plecat spre casa cu telefonul plin de filmulete cu Saturn si Jupiter. Sper sa iasa cat de cat ok. Grija cea mai mare e ca o sa fie ditamai oversamplingul. Parca acum regret ca nu am tras si FHD si HD, ca in UHD tare mi-e ca o sa fie usor fasaita imaginea.