-----------------------------------
alex.irimiea
11 Sep 2019 22:48


-----------------------------------
In primul rand multumesc pentru raspunsuri!

@Valy: doar primul model - Orion Binoculars 20x80 GiantView ED - este prezentat ca avand lentile ED (inclusiv intr-un filmulet "oficial" pe youtube). As fi curios sa vad pe undeva un demo care sa compare cele doua modele 20x80 (fara/cu ED) - pana acum nu am gasit..

@Zoth: Binoclul pe care l-am detinut pana de curand (si pe care l-am vandut ca sa incerc un upgrade) - era Orion 20x80 destul de maricel si greu (cam 2kg parca). Ma descurcam cu el chiar fara trepied - sprijinindu-mi coatele pe un suport mai inalt (mai greu spre zenit insa). Cu trepied chiar mi s-a parut incomod de utilizat, probabil cu ocularele la 45 de grade sau chiar 90 cum ai zis tu era poate mai putin obositor. Multumesc pentru observatia cu obiectivele ED si magnificatiile peste 20x - nu stiam de asta! Cat despre comoditate, imi dau seama ca ma duc spre zona in care binoclurile au o greutate deloc de neglijat si se impune un trepied sau o montura "paralelogram". De fapt, o montura cred ca as putea sa o construiesc (ar fi si o provocare DIY)..

Cat despre marca TS-Optics stie cineva ceva? Sunt convins ca e fabricata in China dar cat de riguros e Quality Control-ul? Cei de la Teleskop Express asigura "calitate germana"? 
Recunosc ca ma tenteaza 25x100 de la TS-Optics si pentru ca are focus individual si posibilitatea de a pune filtre 1.25 pe oculare (detin asemenea filtre de la telescop). Mai vine si cu acea cutie pentru transport (spre deosebire de Orion sau Celestron care au o geanta destul de simplista). Dar nu prea gasesc review-uri in detaliu sa-mi pot face o idee cu privire la calitatea opticii...