-----------------------------------
iulian90
17 Sep 2019 14:00


-----------------------------------
Salutare tuturor.
Prezint  si eu cateva poze cu stele duble mai largi, facute cu telescopul reflector de 114mm diametru si focala de 900mm, si camera foto Canon 450d montata cu barlow 2x infiletat direct pe barelul adaptorului pentru telescop a camerei. Focala rezultanta este undeva pe la 1500mm, fiindca barlow-ul in configuratia asta nu mareste chiar de 2 ori, ci numai de 1,7 ori.
Stelele fotografiate sunt Beta Lyrae (Sheliak), Epsilon 1 si 2 Lyrae, Zeta Lyrae, Nu Draconis, Eta Cassiopeae, Eta Persei, Gamma Andromedae (Almaak), Gamma Delphini , Beta Cygni (Albireo) si Gamma Arietis (Mesarthim).
Pozele sunt decupate la dimensiuni de aprox. 360 x 360 pixeli. Numai la stelele Epsilon 1/2 Lirae poza a fost decupata mai mare.

Aseara ,dupa ce am fotografiat Luna, am vrut sa incerc sa fac poze si la cateva stele mai  stralucitoare, sa vad daca iese ceva, mai ales ca aveam telescopul pe montura Dobson, fara urmarire. Am facut un calcul pentru expunerea maxima fara tracking si mi-a dat 1/5 secunde, camera am setat-o la expunerea de 1/6 s, pozele au iesit clare ,fara alungirea stelelor, dar am incercat si la 1/4 s si stelele inca erau rotunde ,asa ca am continuat cu acesta expunere sa fac poze la stele duble. Asa am ajuns sa fac poze si la stele duble cu camera Canon 450d si telescopul de 114mm. 
Am mai facut eu niste poze la stele duble in trecut, dar cu camera web si o camera video auto de bord, adaptate pentru telescop si pozele nu erau asa de reusite ca aceste poze facute aseara.