-----------------------------------
iulian90
18 Sep 2019 18:02


-----------------------------------
Am masurat separatia la stelele fotografiate acum doua seri:

Beta Lyr = 44,6" 
Zeta Lyr = 42,8"
Nu Dra   = 62,4"
Eta Cas  = 15,2"
Eta Per   = 28,5"
Gamma And= 9,8"
Gamma Del=  8,9"
Beta Cyg= 35,7"
Gamma Ari=  7,1"

Am folosit metoda masurarii cu rigla pe ecranul laptopului. Mai intai am aflat care este amplificarea reala a lentilei barlow 2x infiletata direct pe adaptorul camerei si este de 1,65 ori, marind focala telescopului de la 900mm la 1485mm (raport focal f/13). 
Cum senzorul camerei este de 22,2mm x 14,8mm, rezulta un camp aparent de 51,4' x 34,2' sau 3084" x 2052" (Luna se incadreaza la limita in campul camerei, pe inaltimea cadrului). 
Am mai masurat dimensiunea pozelor realizate cu aceasta camera si vizualizate pe laptop, cu Nero Photosnap View si masoara 216mm x 145mm pe ecranul laptopului. 
Apoi am inceput sa masor separatia dintre componentele stelelor, cu rigla pe ecranul laptopului, pentru acuratete mai mare ,am marit imaginea de 8 ori si am tinut cont de aceasta marire a imaginii si valoarea masurata cu rigla am impartit-o la 8, apoi am impartit latimea imaginii masurate pe ecran la valoarea separatiei masurata pe ecran si imartita la 8, rezultand un raport intre latimea imaginii si separatia dintre componentele stelei duble, masurate pe ecran . 
Apoi am impartit valoarea campului aparent (pe latimea imaginii) care este de 3084" ,la raportul dintre latimea imaginii si valoarea separatiei pe ecran, si rezulta chiar valoarea in arc-sec a separatiei dintre componentele stelei duble. 
Eu asa am procedat, nu am folosit softuri de astrometrie .