-----------------------------------
iulian90
22 Sep 2019 16:15

Cometa C/2018 W2 (Africano)
-----------------------------------
Buna ziua tuturor.

Zilele trecute, consultand site-ul www.heavens-above.com, la rubrica Comete, mi-a atras atentia o cometa ce avea magnitudinea 9, ce ar putea fi observata ,la limita, cu telescopul de 114/900mm. Este vorba de cometa C/2018 W2 Africano, care a atins magnitudinea 9 de cateva zile incoace, semn ca se apropie de Terra, aflandu-se in prezent in constelatia Andromeda.

Alaltaseara, 20 septembrie, cand cometa se afla intre stelele Mirach (Beta And) si Delta And, am incercat sa o caut insa fara succes din cauza conditiilor atmosferice nu prea bune (transparenta mediocra, nori trecatori). 
Insa aseara, 21 septembrie, am reusit in sfarsit sa gasesc cometa, datorita cerului negru curat ,fara nori. Cometa se deplaseaza aparent spre sud-vest, aseara fiind mai aproape de steaua Delta And . In telescopul de 114mm ,cometa se vedea foarte greu si numai la grosismentele de 45x si 100x, ca un mic obiect cetos.
Cum am reusit sa o observ cometa C/2018 W2, m-am hotarat sa fac si poze cu echipamentul astrofoto format din camera DSLR Canon 450D, luneta de 45/350mm si montura EQ1. Am facut vreo 18 poze cu expunere de 30s ,la ISO 1600, din care au fost bune 14 poze, pe care le-am stivuit cu Registax. 
In imaginea finala, cometa C/2018 W2 se vede mult mai bine decat o observasem vizual in telescopul de 114mm.

Cometa C/2018 W2 Africano este cea de-a 9-a cometa observata de mine si cea de-a doua fotografiata de mine, dupa cometa 46P/Wirtanen.