-----------------------------------
saiph
24 Sep 2019 00:58


-----------------------------------
In serile de 12, 14 si 22 am avut parte se un cer destul de bun pt observatii, asa ca am decis sa nu irosesc ocaziile, ci sa ies si sa incerc sa obtin niste imagini cat mai bune.
In ultima seara din seria mai sus mentionata seeingul a fost, pe alocuri, surprinzator de bun. Asa ca, pot spune ca sezonul asta de planete, chiar daca voi reusi sa mai ies pana incepe urmatorul, mi-am facut damblaua :)

Am tras cu camera planetara RT imx224, ajutata de un Barlow si un ADC homemade, prin Makul 127, pe montura alt-az manuala Twilight I. Noutatea, daca pot spune asa, comparand cu sesiunile anterioare, a fost ca am reusit sa utilizez functia ROI, ce realizeaza reducerea dimensiunii cadrului inregistrat, din toata suprafata utila a senzorului. Asta duce la cresterea ratei de transfer a cadrelor pana la limita impusa de timpul de expunere necesar obtinerii unei imagini suficient de luminoase, pe un gain aproape de 2/3 din plaja maxima.

Imaginea de mai jos e alcatuita din 6 stive, deci din 6 filmulete a cate 2min fiecare, din care am selectat cele mai bune ~2000 cadre din aproape 3000, trase la 25fps.  Initial vrusesem sa limitez la 1000, dar mi s-a parut ca nu arata chiar asa groaznic si cu 2000..  poate le mai trec o data prin pasii de procesare, sa vad si cu jumatatea cea mai buna din acele 2000 cum iese. La post-proc am incercat sa aduc nuantele cat mai aproape de ceea ce vedeam in ocular, cu un mic boost de claritate, daca tot se poate :)

Ca masuri de "continuous improvement" pt urmatorul sezon: as vrea sa cresc factorul de marire de la ~1.8x la ~2.3x cu o mica modificare in trenul optic (stiu ca pe hartie nu pare mult, dar pt ce vreau sa fac ar trebui sa fie de-ajuns); si nu in ultimul rand, sa confectionez un extension pier pt monturica - m-a rupt de spate, mai ales la vizual, facand plecaciuni in fata "stapanului inelelor",  nebuloaselor si roiurilor.. :lol: