-----------------------------------
saiph
24 Sep 2019 10:16


-----------------------------------
Asa e, multumesc :)  am zis sa incerc sa profit de rarele ocazii pe care le am la dispozitie sa fructific echipamentul asta minimal la potential cat mai mare. Ce ma mai jucasem eu asa, cu telefonul sau cu webcamul prin OTG, au fost experimente sa vad ce iese; m-am convins, mergem mai departe. 
Apropo de asta, nu am mai postat rezultatul probei cu telefonul pus sa traga FHD, pt ca nu a iesit asa cum as fi sperat; tot ca pictat cu stanga arata, poate dupa un timp de antrenament in prealabil :D
Desi folosesc o montura alt-az manuala, pt planete e suficient, pt ca trag imaginile cand planeta trece la Meridian (+/- 15-30 min, de-o parte si de alta), iar ajustarea pozitiei o fac fin, dintr-o singura axa (nu are limita de cursa).

Camera planetara este produsa de un fel de spin-off chinezesc (ToupTek), rebranduit Rising Tech, dar inauntru e tot un senzor CMOS IMX 224, chiar daca ii zice GPCAM2-224-C. Nu arata chiar identic ca cea de la Altair Astro (ii lipseste partea de racire), dar tot pe format bullet. Si nu cred ca atinge performantele unui ASI cu acelasi senzor, fara racire sau alte functii avansate, doar cele de baza, plus port de auto-guiding. Ei il lauda ca poti expune 15s cu senzorul asta, asa o fi, dar neracit nu stiu cat de ok ar fi cadrele alea pt orice deep sky. Pt planete mi se pare destul de reusita, cel putin e mai fidela si mai sensibila decat webcamul, iar functia ROI chiar ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune decat cu webcam. Din pacate e doar USB2, desi chiar daca ar fi fost USB3 pt un FPS mai mare, tot nu aveam pe micutul laptop cu care iau imagini port USB3 cu care sa pot beneficia de ratele alea de transfer (70 FPS in ROI 640x480......  vrabia malai viseaza).

In fine, i-am schimbat filtrul si "nasul" ca era prea lunga partea din fata, nu mai statea rezemata pe umarul din spate al carcasei, de diametru ceva mai mare de 1.25", ci usor inclinata si pierdea alinierea si claritatea. Ca ii pusesera desteptii, in fata partii frontale, care oricum avea 1.25" si vreo 25mm lungime, o extensie de vreo 15mm cu filet C in fata, in care era montata o fereastra optica, fara rol de filtrare IR sau ceva; iar in fata asteia venea alta extensie de 1.25" cu filet standard pt filtre astro, de inca vreo 20mm lungime, plus filtrul, trecea de 60mm. Unde introduceam atata nas de camera..? :lol: 
Acum, dupa ce i-am pus filtrul IR-cut low profile direct in partea frontala a carcasei (am folosit un mic inel printat 3D ca sa potrivesc filtrul, care avea filet C pe 1", la diametrul interior al carcasei unde era filet tip Brandon, un fel de M30x0.8 ), are cam 27mm, intra la fix in ADC, sau in Barlow, sau in diagonala.