-----------------------------------
iulian90
02 Oct 2019 17:20


-----------------------------------
Salut tuturor. 

Aseara am reobservat cateva din stelele carbon din constelatiile Cygnus , Cassiopeia si Lyra , anume :

- T Lyrae ,in  apropiere de steaua Vega, foarte rosiatica mi s-a parut in telescopul de 114/900mm ,la 45x si 100x, fiind usor vizibila.

- V Cygni, in apropiere de steaua Deneb, deasemenea rosiatica ca si T Lyrae si usor vizibila.


- U Cygni, in apropiere de steaua Omicron 2 Cygni, de culoare rosiatica ,dar mai greu vizibila, langa o alta stea ceva mai stralucitoare de culoare alba.

- RV Cygni in apropiere de steaua 72 Cygni, portocaliu-roscata si usor vizibila.

- V 460 Cygni, la 2-3 gradespre sud de steaua RV Cygni si de 72 Cygni, este mai mult galben-portocalie ,usor vizibila.

- TT Cygni,la mai putin de 2 grade spre sud-vest de steaua 17 Cygni, este galben-portocalie si usor vizibila.

- WZ Cas, in apropiere de steaua Beta Cas (Caph), de culoare portocalie, este stea dubla cu separatie mare, de 58 arc-sec, avand companionul de culoare alb-albastrui, in contrast cu culoarea stelei principale.

Am facut si poze la cateva stele carbon (T Lyr, V Cyg si  U Cyg), cu camera foto Canon 450D ,prin luneta de 45/350mm, la expunere de 10s.