-----------------------------------
Alex Dumitriu
12 Apr 2006 14:48


-----------------------------------
Salut!

Sa stiti ca acei bani de care ati amintit, s-au facut multe chestii interesante, si imi va face placere sa va invit la un tur al muzeului, si de ce nu, al intregului Galati...

In ceea ce priveste studiile de astroclimat, de aceasta treaba s-a ocupat Ovidiu Tercu timp de 3 ani, si am sa va spun cu acest prilej cateva lucruri: observatorul va fi situat pe terasa CMSNGL, unde s-a amenajat un spatiu deja existent, va avea un acoperis tractabil, care este gata in acest moment. Muzeul, si acest observator sunt situate in mijlocul unei gradini botanice de cam 18 hectare, la malul dunarii in sudul orasului, deci pe sud nu avem poluare luminoasa. De ex., ca sa va dati seama calitatea cerului, putem vedea in noptile senine M31, si roiul dublu din perseu, cu vedere periferica, la zenit, iar asta iarna, am reusit usor sa vedem cateva roiuri stelare cu telescopul de 200 mm din constelatia Puppis, situat aproape de orizont. Telescopul principal nu va fi folosit la observatii solare directe, va avea un capac si o husa, cu care va fi acoperit in intregime in momentul observatiilor solare facute cu pst-ul montat in paralel, iar pentru observatiile in lumina alba vom folosi luneta de 80mm, montata si aceasta in paralel. 

Acest observator va avea cam 3 obiective principale:
va fi un observator destinat publicului, deci un observator urban;
va fi folosit si de universitatile din galati;
vom incerca sa facem astrofotografie si sa avem cateva teme de cercetare, in special pe asteroizi, stele variabile, si altele.

Stiu ca cineva ar spune ca era mai bine sa facem un observator astronomic in afara orasului. Lucrul asta e foarte corect, dar nimeni nu ar da bani acum, mai ales in romania sa faci un observator care nu are o utilitatea vis-a-vis de public, cu scop educational, in general, altfel spus, daca se incearca realizarea unui asemenea proiect in tara, este un proiect mort de la inceput; asa cum zicea si ovidiu ceva mai sus, trebuie facute f. multe planetarii si observatoare pt. public, dupa care poate vom reusi, noi cei din romania, sa convingem statul sa investeasca intr-un obs. situat prin munti.