-----------------------------------
saiph
07 Oct 2019 11:57


-----------------------------------
Interesant efect are bicarbonatul de sodiu asupra cianoacrilatului :)

Ieri am incercat din nou sa lipesc tija mecanismului de focalizare dintr-un Zeiss Notarem 10x40 - apropo, neinspirata idee au avut sa puna asa ceva, o tija/tevusca de 3mm diametru, lunga de vreo 15mm, prinsa la un cap de suprafata exterioara a unei alte tevi (parte a aripioarei ce impinge elementul optic care asigura focalizarea). Zic ca-i o idee neinspirata pt ca din 3 binocluri de acest tip ce mi-au picat in mana la reparat, toate aveau fix aceeasi buba, si culmea, tot pe partea stanga...  Really, Zeiss...??.. :facepalm:  
Puteau sa-l faca si ei un pic mai robust, ca zici ca-i binoclu de domnisoare si sa se asigure cumva ca nu pleaca piesele din loc daca depaseste putin forta de actionare a focuserului cea nominala - ca ma indoiesc ca cine a patit asa ceva a insistat ca neamu' prost sa iasa prin ocular cu elementul mobil din corpul binoclului :lol: 

Anyho', si cum ziceam, am incercat mai intai cu Picatura, simplu, fara "aditiv" - a plesnit la prima actionare a rotitei de focalizare.
Apoi am zis "hai sa-l fac sa nu se mai miste", incercand sa cositoresc; aiurea..  nici nu a aderat fludorul la tija aceea mica; la aripioara da, fara probleme, dar tija se pare ca era din alt material - da, le-am curatat si decapat, pur si simplu nu face aderenta fludorul, nici topit, nici dupa ce se solidifica.

Asa ca am zis "ia stai, ma, ca mai e o metoda" :D si chiar a mers! Am picurat cianoacrilat in zona de contact intre componente, am presarat bicarbonat, apoi dupa ce s-a uscat am repetat figura (nu stiu daca era nevoie, dar am zis sa fiu sigur), iar dupa ce s-a uscat am probat rezistenta lipiturii tragand usor de tija, apoi un pic mai tare - nu a plecat din loc neam :) nici dupa ce am reasamblat binoclul si am actionat de cateva ori rotita de focalizare de la un cap la altul al cursei, tija n-a schitat nici cel mai mic gest. Am putut chiar pili excesul de lipici fara grija ca-mi cad piesele de la vibratii sau presiune. 

Poze n-am mai facut, poate reusesc zilele urmatoare, mai am de curatat optica la el si-l mai dezasamblez o data. Dar oricum, am vrut doar sa adaug o confirmare a eficacitatii metodei. Cred ca e cea mai rezistenta lipitura la rece, dupa cea cu epoxi bi-component (bine, probabil depinde intrucatva si de materialul, forma si suprafata componentelor ce se lipesc).