-----------------------------------
zoth
13 Oct 2007 11:55

Dimensiunile prismelor la binoclurile porro
-----------------------------------
Cu ceva timp in urma am primit o intrebare din partea lui Tavi 79 in legatura cu dimensiunile prismelor la un binoclu porro.
Nu am stiut atunci raspunsul concret dar intrebarea se pare ca a ramas inregistrata undeva ca nerezolvata.
Aseara s-a aprins   :idea: 
Mi-am pus urmatoarea problema : putem oare determina dimensiunile prismelor FARA sa desfacem binoclul?
Raspunsul se pare ca este afirmativ si consta in masurarea distantei (notata cu P) dintre axa optica a obiectivului si axa optica a ocularului (primul desen).
Cel mai simplu mi se pare masurarea acestei distante in momentul in care cele patru axe optice (ale ocularelor si ale obiectivelor) se afla in acelasi plan.
Pentru a le aduce in acelasi plan e suficient sa jonglam din distanta interpupilara a binoclului.
Dupa indeplinirea acestei conditii masuram distanta inter obiective si distanta inter oculare prin procedeul din desenul doi, facem apoi diferenta dintre ele, impartim la 2 si am aflat P.
In functie de P (distanta masurata exterior) putem calcula dimensiunile prismelor (ca in desenul doi dreapta).
In cel de-al doilea desen este facuta o "radiografie" a binoclului in trei ipostaze: cu deschidere maxima, cu axele ocularelor si obiectivelor in acelasi plan si cu deschidere minima.
Sper sa nu fi gresit la calcule pentru ca le-am facut pe modul "repede" si mai sper ca aceasta metoda sa-l multumeasca pe Tavi 79.

nota: de cele mai multe ori in practica, latimea prismei notata cu L, este mai mica decat rezulta din calcul dar Li si Lc se respecta obligatoriu.