-----------------------------------
Tavi F.
13 Oct 2007 21:28


-----------------------------------
Logica schemei e buna si dupa gindirea mea (cu unele observatii), am facut si o verificare in cazul a doua binocluri:

1. Binoclu rusesc Sotem 20x50 
Acea inaltime (geometrica) teoretica a rezultat: L=22.98mm, fata de marimea reala care e de 22.4mm.
2. Binoclu nemtesc CP Goerz 6x30
Teoretic L=21.53mm, iar inaltimea reala e de 20mm.

Metoda de calcul returneaza in mod cert rezultate corecte pentru valorile P si dp, marimea din urma reprezentind distanta intre axa optica, la intrarea/iesirea din prisma. 

nota: de cele mai multe ori in practica, latimea prismei notata cu L, este mai mica decat rezulta din calcul dar Li si Lc se respecta obligatoriu.
Observatia asta e valabila in situatia in care discul pupilei de intrare la prisma, e tangent la segmentul de mijloc al fetei ipotenuza a prismei. De obicei insa exista o zona "moarta" in vecinatatea acestui segment, iar Li si Lc ar putea avea valori usor eronate din formule. In cazul acelei zone nefolosite, automat dp se mareste (de aici eroarea), si L se poate micsora (in practica), pt. ca suprafata utila sa devina patrata, forma in care se inscrie cercul pupilei. Acest cerc trebuie sa asigure cimpul nevignetat.

PS. Setul meu de intrebari despre Baigish, era pentru a aprecia mai bine asemanarile constructive dintre binoclurile rusesti. Sa nu credeti ca nu am apreciat raspunsurile, chiar si fara acea inaltime exacta a prismelor.