-----------------------------------
Ewan
05 Noi 2019 10:08


-----------------------------------
Multumesc. Asa e. Montura standard, de fabrica/stoc, costa 6.400 lei (&#8364;1.346) pe astroshop: https://www.astroshop.ro/ecuatoriala-cu-goto/skywatcher-montura-az-eq-5-gt-synscan-goto/p,46071#tab_bar_3. 

Atentie, pretul astroshop este fara upgrade-ul cu adaptor trepied si clema Vixen/Losmandy (vreo mie de lei), fara sursa AC/DC 10A (330 lei), genti transport (268 lei), sina Losmandy 240 mm (408 lei) din anuntul meu etc.

"Doar montura" (cap, trepied, hand-set, upgrade-ul cu clema Vixen/Losmandy, sursa 10A, si cele doua genti de transport - cap montura si contragreutati), adica fara sina prismatica Losmandy 240 mm Primalucelab si fara luneta polara, se vinde la 5.800 lei (pentru un echipament care a costat 8.000 lei).

Duce bine in jur de 10kg si peste pe astrofoto (am folosit-o cu un triplet APO 4", unitatea EAGLE, autoguider, DSLR etc.). Nu am folosit-o AZ cu doua telescoape in paralel (Liviu @starchild, din Timisoara, poate impartasi opinii, l-am vazut la Lisa ca numai asa o folosea, pe vizual, cu doua lunete destul de grele in paralel; ii mai facuse si o adaptare foarte cool, un suport iPad, din care controla GT pe Sky Safari). 

O alta chestie tare, inelele de tensiune in RA/DEC, similare cu Losmandy G8/G10, le poti strange atat cat sa asigure o pozitie sigura, insa sa poti si sa modifici pozitia telescopului cu mana (in plus, avand encodere, nu isi pierde alinierea, deci chiar daca lovesti/impingi accidental telescopul, nu trebuie sa reiei procedura de aliniere!). 

Auriga Italia a facut o treaba excelenta (am trimis-o prin PrimaLuceLab, de la care am cumparat-o). De unde, cand am trimis-o, din fabrica, avea un joc in axe pe care il simteai clar la mana, cand s-a intors, a venit tapana, fara niciun joc/backlash in nicio axa.

Ideal, as prefera sa o vand combo cu APO-ul WO GT 81 din anuntul de aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=191276#191276. Ga setup grab-and-go pentru astrofoto e killer (super usor, potrivire perfecta, pret pachet combo, montura + APO, 10.000 lei usor negociabil. Nu am incercat, insa nu cred ca exagerez daca sustin ca pe acest combo se pot face capturi autoghidate cu timpi de expunere extrem de lungi, de ore, depinde de camera, desigur, sub un dark sky - nici chiar un vant care sa bata destul de puternic nu cred ca da nicio vibratie in setup).