-----------------------------------
saiph
20 Noi 2019 12:55


-----------------------------------
Dintre modelele 8x45, 10x50 si 12x50, pupila de iesire cea mai mare este la primul, deci imaginea mai luminoasa. Totodata, pe masura ce cresti puterea de marire, campul nu numai ca devine din ce in ce mai putin luminos (nu extrem de vizibil, dar pe un cer bun sesizezi usor diferenta) si mai ingust, dar greutatea efectiva a instrumentului devine un factor important, la fel si stabilitatea imaginii, devenind mai sensibila la vibratiile inerente ale mainilor in timpul observatiilor. 

Am un 8x45 si mi se pare foarte ok. Am avut un binoclu 10x (nu Lacerta, ce-i drept) si mi s-a parut ca se simte nevoia unui suport. La 12x deja nu mai puteam vorbi de imagine stabila - desi cu Tento 12x40, spre deosebire chiar de Baigish 12x45, vad ca lucrurile stau usor altfel, data fiind constructia diferita si distributia maselor putin mai bine echilibrata decat la binoclurile 12x45 sau 12x50 (mai putina sticla in fata, pozitionata ceva mai in spate gratie focalei efective mai scurte pt acelasi raport focal f/4, dar si unui drum putin mai lung parcurs de fascicol in interiorul corpului prismelor).

Plusul de dimensiune aparenta a obiectelor in camp castigat de puterea de marire, l-ai putea da pe minusul de luminozitate si stabilitate. Daca-l pui pe trepied, s-ar mai echilibra nitel treburile, poate chiar suficient cat sa-ti placa sa-l folosesti. Nu am folosit Lacerta 12x50, cu atat mai putin la stele, asa ca o proba cu un exemplar inainte de cumparare ar fi o idee buna.
Deci, poate mai important decat pretul, ar trebui sa iei in calcul alti factori :)