-----------------------------------
Tom Sawyer
26 Noi 2019 18:04

Va rog sa ma ajutati cu informatii pentru o achizitie
-----------------------------------
Buna ziua,


Pentru astro am folosit pana acum ochiu liber, un binoclu si o luneta dar a venit vremea sa trec la un telescop.


Sa precizez pt ce anume vreau telescopul :) (in ordinea prioritatilor)
#1 - sa vizualizez cat mai bine posibil planetele si luna (eventual soarele cu filtru)
#2 - vizualizare DSO (cele mai de interes)
#3 - eventual sa pot face si ceva poze (nu am camera dedicata si nici DSLR, ocazional, dar as putea lua cu imprumut un DSLR).


Alte informatii:
- montura GoTo
- "beneficiez" de ceva poluare luminoasa (periferie Bucuresti)
- va locui in garaj (este spatiu)
- in general va fi folosit in curte
- as prefera sa il pot lua "la plimbare" prin varii locatii (de cateva ori/an) fara sa imi ocupe chiar tot portbagajul (hatchback mare)


La ce m-am uitat pana acum au ramas pe lista scurta (in ordinea pretului, nu dupa preferinte):
1. Skywatcher Maksutov 127/1500 AZ-S GoTo sau NEQ3 Pro Synscan GoTo
- ar fi cel mai mic d.p.d.v. al pretului si greutatii; pt planete cred ca este ok, pt DSO sau Foto nu prea.

2. Skywatcher Maksutov MC 180/2700 SkyMax HEQ-5 Pro SynScan GoTo
- e o diferenta maricica la pret fata de primul, este ceva mai greu dar nu s-ar pune o problema ca sa il deplasez; s-ar preta mai bine pt planete, nu stiu in ce masura ar fi ok pt Foto sau DSO.

3. Celestron Schmidt-Cassegrain SC 203/2032 Advanced VX 8" AVX GoTo
- e cam in aceeasi liga de pret si greutate cu #2 dar ar putea fi utilizat si pt DSO si Foto, dar putin mai slab la planete (zic eu).

4. Skywatcher Dobson N 406/1800 Skyliner FlexTube GoTo
- pret pe masura aperturii si ceva mai greu (nu stiu in ce masura poate fi transportat culcat); DSO bun, Foto mai greu, planete nu stiu.


Stiu ca sunt diferente de "liga" (implicit de pret) intre ele dar luati in calcul si faptul ca ar fi primul telescop.
Va rog sa va dati cateva pareri referitoare la cele de mai jos (eventual poate unii din voi le aveti si mi-ati putea impartasi din experienta avuta).
Eventual, daca aveti alte propuneri in locul lor (exp: in loc de #2 si/sau #3 ar mai merge X), nu ezitati sa le prezentati.
Recomandari de oculare si filtre pentru ele sunt bine-venite. Am deja pe lista: filtru UHC, filtru polarizator variabil, filtru pt luna si pt soare dar poate aveti ceva recomandari concrete (exp: filtru X de la Y pt ca ....)



Va multumesc in avans!