-----------------------------------
Abel Cavași
16 Oct 2007 23:46


-----------------------------------
Salut, Ovi! După cum vezi, problema este rezolvată de antevorbitorii mei.

Într-adevăr, după cum zice &#537;i Andi, dacă firele sunt inextensibile, atunci, prin ipoteză, oscila&#539;iile nu se pot efectua decât într-un plan perpendicular pe planul format de cele două suporturi (probabil această observa&#539;ie o face problemă de olimpiadă), deci problema se rezumă la studiul unui pendul matematic simplu ale cărui mici oscila&#539;ii au perioada dată de rela&#539;ia [TeX]T=2\pi\sqrt{\frac{R}{g}}[/TeX] , unde [TeX]R[/TeX] este lungimea pendulului conform desenului făcut de Radu. Din această rela&#539;ie rezultă că lungimea pendulului este [TeX]R=\frac{T^2 g}{4\pi^2}[/TeX]. 
Cunoscându-l pe [TeX]R[/TeX] (&#537;i, evident, pe [TeX]l_1[/TeX] &#537;i [TeX]l_2[/TeX]), restul, după cum spunea &#537;i Radu, este geometrie. Mai precis, din cele două triunghiuri dreptunghice pe care le formează firele &#537;i pendulul, aplicând teorema lui Pitagora, rezultă [TeX]D=\sqrt{l_1^2-R^2}+\sqrt{l_2^2-R^2}[/TeX].
Dacă unghiul dintre fire este drept, atunci, din teorema înal&#539;imii (invocată &#537;i de Radu) rezultă mai simplu că [TeX]D=\frac{l_1 l_2}{R}[/TeX].
Deci, Ovi, se pare că nu doar eu pot rezolva probleme pe-aici, ci mai pot &#537;i al&#539;ii. Mul&#539;umesc mult pentru încrederea pe care mi-o acorzi, dar poate a venit momentul să ai încredere în mult mai mul&#539;i de pe acest forum :). Iar data viitoare nu te mai osteni să postezi asemenea nedumeriri pe alte forumuri, ci încearcă întâi la noi ca să câ&#537;tigi timp. &#536;i poate, între timp, administratorul saitului nostru se va gândi &#537;i la propunerea oportună a lui Radu privitor la o sec&#539;iune de &#8222;medita&#539;ii&#8221; în care, chiar dacă nu vom putea noi &#8211; ceilal&#539;i răspunde prompt, ve&#539;i discuta voi &#8211; liceenii.