-----------------------------------
iulian90
18 Dec 2019 17:16

Cometa C/2017 T2 (Panstarrs)
-----------------------------------
Aceasta cometa si-a facut aparitia de curand pe cer, avand in prezent sub 10 magnitudini. 

Am gasit-o in seara de 15 decembrie 2019, in constelatia Perseus, langa roiul stelar deschis NGC 1528, cu telescopul reflector de 114mm, vizual, cu ocular de 20mm la 45x, apoi am observat-o si la 100x si in pofida magnitudinii de aproape 10, cometa nu este prea dificil de observat. 

Am observat cu vedere indirecta mai mult coama si capul cometei, mic si si de forma alungita pe directia N-S, dar cu privire directa cometa disparea din campul vizual. Apoi am fotografiat-o ,facand 12 cadre de 1 minut cu camera Canon 450D, si teleobiectiv foto de 200mm f/4. 

Am mai observat vizual cometa  C/2017 T2 si in urmatoarea seara, cu toate ca cerul era cam paclos, cometa totusi s-a putut observa . Aseara am observat din nou cometa , fiind cer limpede si am fotografiat-o din nou cu camera Canon 450D, dar prin luneta acromata de 45/550mm, pentru detalii mai fine, facand 17 cadre de 30s pe care le-am stivuit in Deep Sky Stacker.
Daca in prima imagine realizata prin teleobiectivul foto, cometa C/2017 T2 apare mica, fara prea multe detalii, in cea- de-a doua imagine ,realizata din cadrele facute aseara, cometa apare mai clara si mai mare, datorita focalei mai mari si calitatii mai bune ale lunetei de 45/550mm. 

Cometa C/2017 T2 are coada indreptata spre sud din ce se poate vedea mai ales in a doua imagine. 

Cometa se va apropia de Terra anul viitor pe la sfarsitul lunii mai  si va atinge o magnitudine de 8,3. La cum se observa acum ,la opozitia din mai 2020, cometa va fi usor observabila la magnitudinea de 8,3. Cer senin sa fie ,sa o putem observa in continuare. :)