-----------------------------------
iulian90
19 Dec 2019 14:46


-----------------------------------
Buna ziua tuturor.

Prezint si eu un ocular mai special, ce l-am construit de curand. Este vorba de ocular-spectroscop pentru observarea spectrelor stelare prin orice telescop sau luneta.

Ocularul este foarte simplu de construit, bazandu-se pe reutilizarea unui ocular oarecare, de binoclu sau clasic, care este folosit rar sau neutilizat , la care se monteaza o retea de difractie facuta dintr-o bucata de CD.

Dupa cum se poate vedea in schita si in pozele de mai jos, am facut o cutie din carton, de forma triunghiulara, prismatica, care am fixat-o de un ocular de binoclu de 15mm ,apoi am lipit bucata de CD pe fata interioara a ipotenuzei cutiei din carton, la un unghi fata de planul ocularului mai mare de 45 grade, undeva intre 50 si 60 grade este ideeal, pentru ca spectrul nu este reflectat in unghi de 90 grade fata de raza incidenta ,ci mai mic de 80 grade, de aceea reteaua trebuie inclinata la mai mult de 45 grade ,pentru a reflecta spectrul la un unghi apropiat de 90 grade fata de raza incidenta. 

Deasemenea,fiindca reteaua de difractie din CD are liniile curbate, trebuie asezata cu concavitatea liniilor inspre ocular, pentru ca spectrul sa nu se vada prea ingust. 

Dupa cum se poate vedea in schita, reteaua de difractie , reflecta mai multe spectre. 
Primul spectru ,de ordinul I, este relativ mic dar luminos, apoi mai urmeaza inca un spectru in continuarea primului la o distanta relativ mica, numit spectru de ordinul II, care este mai extins dar mai intunecat, apoi inca un spectru, de ordinul III ,care insa se vede doar partial si din pacate se suprapune partial cu spectrul de ordinul II in zona rosie a acestuia.

Dar ce intereseaza mai mult in observarea spectrului stelelor este spectrul de ordinul I care este mai luminos si permite observarea spectrelor stelare care sunt slab luminoase.
Fanta nu mai este necesara, dat fiind faptul ca stelele sunt punctiforme.