-----------------------------------
iulian90
22 Dec 2019 17:12


-----------------------------------
Am avut si eu folii din acelea de difractie de la ecrane LCD, dar nu prea sunt bune pentru spectroscop, au dispersia mai mica decat CD-urile.

Desigur, merge dezlipit stratul reflectiv de pe spatele CD-ului , am incercat si este usor de facut, se lipeste scoci pe spatele CD-ului apoi se trage scociul si se dezlipeste cu tot cu stratul reflectiv de pe CD. Insa metoda asta este buna numai pentru spectroscop solar, care lucreaza in lumina puternica a soarelui, fiindca CD-ul fara stratul reflectiv reflecta doar o mica parte din lumina incidenta, asadar ,nu este potrivit  pentru studierea spectrelor lampilor cu descarcari sau mai ales spectrele stelare care sunt foarte slab luminoase. Acolo este nevoie de o bucata de CD cu stratul reflectiv nedezlipit. 

CD-ul se poate decupa cu un foarfece mai mare ,de bucatarie, fara sa fie compromis stratul reflectiv de pe spate. 

DVD-ul ofera un spectru cu dispersie de 2 ori mai mare decat CD-ul ,dar cere atentie mai mare in prelucrarea lui, fiind constituit din 2 discuri lipite intre ele, intre care se gaseste stratul reflectiv.Nu prea merge decupat direct cu foarfecele. Trebuie mai intai dezlipite mai intai discurile DVD-ului ,cu un cutter apasand pe muchia DVD-ului unde se unesc cele doua discuri ,apoi se dezlipesc cu grija ,fara a trage prea tare de discuri, pentru ca stratul reflectiv este mai delicat decat la CD. 
De obicei acel strat se gaseste depus pe discul de pe spatele DVD-ului cel cu inscriptia, dar uneori o parte din el poate ramane si pe celalalt disc mai albastrui de pe care se face citirea cand e introdus intr-un DVD player. Dupa desfacerea DVD-ului in doua, rezulta un disc de culare alba cu stratul reflectiv si un disc albastrui fara acel strat, ambele avand acele linii, microsanturi, si pot fi folosite ca retele de difractie, de reflexie, respectiv de transmisie.

Eu am construit trei spectroscoape , unul mai vechi, mic si compact, cu retea de difractie din CD, fanta din lama de barbierit, colimator din obiectiv de binoclu mic de 25mm diametru si focala de 100mm si o prisma de binoclu care sa orienteze in asa fascicolul de lumina, incat reteaua de difractie sa il reflecte aproximativ in paralel cu axa optica a colimatorului. 
Apoi mai recent am mai construit inca un spectroscop de constructie similara cu primul, dar cu retea de difractie din DVD.
Iar ieri am construit inca un spectroscop pentru observarea spectrului solar, dar cu o constructie mai diferita fata de celelalte doua , mai lung , fara colimator si cu reflexia spectrului perpendiculara fata de axa   tubului spectroscopului pentru evitarea luminii solare directe in ochi.
Absenta colimatorului la acest spectroscop nu afecteaza deloc definitia spectrului, daca se respecta distanta minima de 30 cm intre fanta si reteaua de difractie si daca nu se foloseste luneta analizoare dupa reteaua de difractie. 
Am facut proba azi la spectroscopul solar, si spectrul se vede foarte clar, zeci de linii, una langa alta in zona verde mai ales. Linia H Alpha in rosu,H Beta in albastru, liniile sodiului in galben, liniile calciului in violet se vad clare, iar in rosul indepartat , dincolo de linia H Alpha, se mai vede inca o linie , probabil apartinand oxigenului atmosferic, deci spectroscopul fara colimator se comporta excelent. Am facut si cateva poze cu cele trei spectroscoape , cel solar fiind montat pe montura EQ1, precum si la spectrul produs de spectroscopul solar fara colimator.