-----------------------------------
radug
09 Ian 2020 18:08


-----------------------------------
>Camera este folosita impreuna cu un telescop SW 150/750.
>Am citit ca dupa indepartarea filtrului de pe senzor va fi necesar sa montez un alt filtru ir/uv, deoarece lumina infrarosie ar focaliza pe un plan diferit si trebuie blocata, altfel ar strica fotografiile.

Pai nu e cazul daca zici ca-l vei folosi cu optica exclusiv pe reflexie! Doar daca intervin elemente de refractie in optica (lunete sau telescoape catadrioptice), atunci poate ar fi o problema.
Lentilele de la un eventual coma corrector pe care ai putea sa-l folosesti nu afecteaza prea mult cromatica.

>Filtrul low pass pe care il indepartez de pe senzor nu blocheaza exact aceasta lumina infrarosie? Sau blocheaza un spectru mai larg, iar eu am nevoie de blocarea unui spectru mai ingust? 

Nu stiu daca e corect specificat "low-pass", dar intr-adevar filtrul respectiv taie din rosu extrem si tot infrarosul apropiat la care e sensibil senzorul respectiv (pe noi ne intereseaza in general sa detectam rosul extrem unde e lungimea de unda a emisiei Hidrogen alfa - Balmer). In general cu sistem optic bazat exclusiv pe oglinzi nu-ti pui probleme de cromatism (toate lungimile de unda ajung in focus in acelasi punct), asa ca nu-ti face probleme. Doar daca folosesti lunete sa spunem ca ar trebui sa fii atent in ceea ce priveste sistemul optic folosit astfel incat sa nu ai probleme cu cromatismul, insa si acolo daca esti atent si faci alegerea corecta iar nu ai de ce sa te ingrijorezi.