-----------------------------------
micrenda
11 Ian 2020 17:12


-----------------------------------
Salut 2SKI

Nu cred ca am dat nicio lovitura si nu era asta scopul meu. Uita cum stau lucrurile: in &#537;tiin&#539;a, orice lucru trebuie dovedit in mod corespunzător. Legea gravita&#539;iei nu este adeverat deoarece a fost spus de Newton care era un tip cool si de&#537;tept ci, pentru ca, toate experimentele/măsurăturile care au fost făcute au confirmat legea lui. Când noile măsurăturile in situa&#539;ii limite (viteze foarte mari, aproape de viteza luminii) au demonstrat ca legea lui nu mai era valida, atunci s-au cautat noi legii si a&#537;a mai departe.

Acum, problema rota&#539;iei galaxiilor este o problema deschisa ale fizicii: galaxiile se rotesc prea repede pentru ar putea exista după legile newtoniane clasice si cele relativi&#537;tice. Doar ca ele nu &#537;tiu asta, si continua sa se rotească prea repede. Asta a fost observat acum mult timp de Vera Rubin si încă nu are o explica&#539;ie. Ipoteza la care comunitatea &#537;tiin&#539;ifica lucrează este ca exista un fel de materia greu de detectat, numita "dark matter" care interac&#539;ionează foarte pu&#539;ine cu materia "normala" dar face in mod ca galaxie sunt &#539;inute la loc de for&#539;a ei gravita&#539;ionala. Si, nu doar atât, pentru a face lucruri sa meargă, se crede ca exista si un fel de "dark energy", dare împreuna ar trebui sa constituie circa 96% din universul.

Ipoteza asta are câteva probleme: nu se &#537;tie din ce este făcuta aceasta dark matter (se crede niste particule noi, care încă nu au fost detectata) si distribu&#539;ia ei este făcuta ad hoc pentru fiecare galaxie. Mie îmi aduce aminte "eterul" o substan&#539;a care s-a cautat in trecut când se descoperise ca lumina are si natura ondulatoria: fiind o unda, avea nevoie de un material pentru a se propaga, dar in felul acestuia nu se explice cum lumina mergea prin vid. Apoi a venit Maxwell si a reu&#537;it sa demonstreze, cu ecua&#539;iile lui, de ce lumina nu avea nevoie de un material.

O teoria alternativa, MOND, spune ca equa&#539;iile lui Newton  sunt valide doar pana la o accelera&#539;ia minima, a0. Dar si aici exista câteva probleme, si nu sunt dovezi clare care sus&#539;ină aceasta teoria. QI este o modificare acestuia teoria: avantajul ei este ca nu are nevoie de nici un parametru arbitrar (a0 pentru MOND, si distribu&#539;ia pentru dark-matter).

Prima data când am auzit de QI a fost acum un an circa, când copilul meu se trezea deseori noaptea si eu stăteam de paza si pierdeam cam prea mult timp prin YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=fnNKC82wUmY

Aceasta teoria părea destul de rezonabila. Nu folose&#537;te fizica ciudata (doar legea lui Planck) si la prima vedere pare ca este in stare sa explice bine viteza de rota&#539;ie ale galaxiilor, si, ca bonus, pare să explice cum obiectele capta masa, unele anomalie lui sonde Pioneer, etc. Părea o solu&#539;ie foarte eleganta, si, fiind ca si DARPA era interesata de asa ceva Nici pe departe. Eu demonstrez doar ca (1) formula in articolul original despre QI este gre&#537;ita si (2) QI nu poate fii folosita pentru a explica cum obiectele capta masa la viteze ordinare. Personal cred ca QI este o teoria care nu a baze solide, si nu cred ca este răspunsul la problema cu viteza ale rota&#539;ie al galaxiilor, dar nu este asta punctul important.

Si acum câteva considera&#539;ii filosofice:
Fizica speculativa este ceva sănătos fizicii. Multe mari descoperiri au fost posibile doar prin schimbări complete de prospective si deseori au fost primite foarte greu din partea comunitatea &#537;tiin&#539;ifica (ex. mecanica cuantica, tetonica cu plache, teoria gemelor, si lista poate să continue mult si bine). Dar este si adeverat ca pentru o teoria speculativa care se demonstrează adeverat, mii de teorii de dovedesc sa fie "elegante","simple" si din păcate, "complet gre&#537;ite". Asta este pre&#539;ul. Si in spatele acestui teorie exista oameni care au investit toată viata si carierile lor după ele.

QI este foarte probabil sa fie una din aceste teorie "complet gre&#537;ite". Dar, faptul ca este o teoria gre&#537;ita, nu înseamnă ca nu a meritat sa explorezi acest drum. Dintre miile din teorii gre&#537;ite, va ie&#537;i acea noua teoria ca va schimba complet felul in care vedem lumea. Pentru a face un exemplu pertinent, când Planck a publicat legea lui despre radia&#539;ia unei corp negru, el însu&#537;i era foarte neîncrezător despre teoria lui. Implicările ei (ca lumina era împăr&#539;ita in pachete indivizibile numite cuanti) erau a&#537;a "out of the world" ca el însu&#537;i considera legea lui doar un "artificiu matematic" pentru a ob&#539;ine rezultatele experimentale ci nu o semnifica&#539;ie fizica. Si pentru mult timp, legea lui a rămas sub vedere, pana când in timp s-a în&#539;eles in plin semnifica&#539;ia ei.

Asta nu înseamna ca toate teorie speculative merita de a devine ofociala. Cum a spus cineva, exceptional claims requires expceptional proofs. Orice teorie care va schimba fizicii, va trebui sa are ni&#537;te dovezi foarte solide in spatele ei. 

Care este du&#537;manul cercetării:
Din părerea mea nu sunt teoriile "excentrice". Cel mai mare du&#537;manul cred ca este frica si inac&#539;iune. Ca cercetător, mai ales când e&#537;ti tinar, i&#539;i este frica sa abordezi astfel de subiecte. Nu iti dore&#537;ti ca numele tău sa fie asociat cu astfel de teorie, si am sim&#539;it asta pe pielea mea. Chiar si tu ai demonstrat, doar citit titlul thread-ului, ce tip de răspunsuri poate primi aceste tipuri de subiecte. Si, poate, pe buna dreptate. Când am făcut articol am încercat cu toată putin&#539;a sa fiu cat mai impar&#539;ial si corect: am încercat sa analizez aceasta teorie, fără idee preconcepute. Rezultat este cel la care am ajuns.

Acum îmi doresc ca acest thread sa fie unu unde se discute in mod civil. Cum am spus, nu sunt un astrofizic si foarte greu o sa mai am ocazia sa studiez subiecte legate de cosmologie.

Pentru mine este un fel de payback pentru tot ce a făcut astronomy.ro pentru mine. Daca acum sunt cercetător este 100% meritul vostru (si celor care au organizat expedi&#539;ia la insule Canare in 2005).  

Ceruri senine va doresc
Michele

[1] https://www.vice.com/en_us/article/7x3ed9/darpa-is-researching-quantized-inertia-a-theory-of-physics-many-think-is-pseudoscience