-----------------------------------
tudor
17 Ian 2020 19:49


-----------------------------------
Deci focalizarea sau cu alte cuvinte clarul imaginii trebuie sa se faca indiferent de ce focala folosesti. Fi atent, iti dau un exemplu: 
- sa zicem ca folosesti focala cea mai mare a zoomului tau de la aparat (sa zicem 1000mm), deci maresti din aparat cel mai mult posibil, la maxim. Pasul al doilea dupa ce ai ales aceasta putere de marire maxima a aparatului este punerea in clar cu aceasta putere de marire maxima. Deci simpla alegere a unei focale sau putere de marire nu iti da imaginea clara. Trebuie sa reglezi din alt buton sau rotita de focus pana ce imaginea devine clara. Este exact ca la telescop la vizual. Ai ales ocularul cu cea mai mare putere sa zicem dar Venus se va vedea ca un guguloi (halou) mare de lumina defocalizata. In momentul cand reglezi focusul acest guguloi dispare si razele de lumina se vor concentra cat mai exact si iti vor arata cu adevarat Venusul. Haloul acela mare ca un guguloi nu este Venusul marit ci doar deformat optic sub forma de halou defocusat fara nici un detaliu. 

Iti atasez mai jos ca o analogie, ca sa sa inteleaga mai bine, o secventa de 6 poze cu aceasi focala si cu acelasi aparat (cu aceeasi marire) singurul lucru pe care l-am schimbat a fost doar clarul. Cu cat ma defocusam (schimbam clarul) cu atat becurile devin mai neclare si devin ca niste halouri din ce in ce mai mari si blurate. Accentuez inca o data ca nu am modificat zoomul sau puterea maritoare si nici distanta de fotografiere ci doar am umblat la rotita de clar (focus sau sharf cum i se mai spune). La fel ca si la Venusul tau defocusat, aceste beculete daca sunt incorect focusate devin ca niste halouri de lumina fara detalii si cu cat sunt mai neclare cu atat devin mai mari. Tie unde ti se par beculetele mai clare? Poate iti vine greu sa crezi, dar in cele 6 imagini sunt aceleasi beculete facute de pe trepied cu acelasi teleobiectiv si din acelasi loc, dar doar ca in poza nr 1 sunt clare si se pot numi ca focusate corect, iar restul cu cat te apropii de poza nr 6 sunt din ce in ce mai neclare ca niste halouri de lumina din ce in ce mai mari si defocusate. Exact asa se comporta aparatele foto si la stele sau planete. Deci grija mare la focus in viitor ca Venusul sa nu fie ca un halou mare defocusat ci cat mai clar!