-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Ian 2020 23:00


-----------------------------------
Stille 

Exceptionale observatii ,sincere si invidioase felicitari ! :mrgreen:
(Invidioase in sensu' ca as vrea si eu sa vad asa ceva...)
A fost foarte bine si asa dar poate data viitoare reusesti sa vezi M33 cu ochiul liber ! 
Cer senin ,succes !


2SKY

Nu polemizez ,incerc sa explic :

Walter Scott Houston - parintele obsesiei Deep Sky care stapaneste in zilele noastre toata comunitatea astronomica - a facut si observatii cu ochiul liber.Noi de ce sa nu-l urmam si in aceasta privinta daca l-am lasat sa ne ademeneasca in jungla galactica si extragalactica ?
Calea Lactee ,asa cum a descris-o Stille , poate fi vazuta numai cu ochii liberi.
Merita sa iesi din bloc ,sa incerci si tu.
Muntele Mic nici nu-i chiar asa de departe... 

Poate ti-a scapat acest mic amanunt : colega noastra a vazut cu ochiul liber nebuloasa Barnard Loop pe care eu (ca multi altii de pe acest forum ) nu am reusit inca sa o vad cu telescopul.
Ma indoiesc ca un incepator care invata constelatiile se va concentra pe obiecte precum M31, M33, Barnard Loop.
Cand cerul este doar un pic mai bun deja e greu sa recunosti constelatiile.
Pe acelea un incepator le invata cel mai bine pe un cer suburban ,mai spalacit.

Gata cu raspunsurile...
Eu Joi merg la oftalmolog sa-mi prescrie ochelari noi si pe care-i voi avea in scurt timp.
Ma voi folosi de ei (si) pentru cateva mici proiecte observationale cu ochiul liber.
La Maltaret cerul e de calitate suburbana dar deja este mult mai bun ca cel din oras.
Calea Lactee se vede mare,complexa,cu structura (zone de luminozitati diferite ) ,Marele Rift care incepe in Cygnus se vede foarte bine ca si Norul Stelar din Scutum.
Dar mai sunt multe altele de vazut.Un singur exemplu : nebuloasa obscura Northern Coal Sack.

https://apod.nasa.gov/apod/ap070920.html


Mircea