-----------------------------------
iulian90
30 Ian 2020 16:05


-----------------------------------
A aparut de curand pe discul solar un mic grup de pete solare numit AR 12757, format dintr-o pata cu penumbra, cu nucleul divizat in doua si alte doua pete foarte mici , una foarte aproape de pata principala, cealalta mai departe ,spre est. Grupul de pete este in partea dreapta a discului solar spre vest de meridian si mai sus de ecuatorul discului solar.
Am observat grupul de pete prin telescopul reflector de 114mm diametru si focala de 900mm, echipat cu filtru solar de apertura (cu folie Baader), la 100x si 300x.  
Apoi am fotografiat discul solar intreg cu aparat foto Canon 450d montat pe telescopul de 114mm in locul ocularului, iar dupa aceea am facut cateva filmari scurte la grupul de pete AR 12757 cu camera E-boda DVR2001 si barlow 3x prin telescopul de 114mm.
Seeingul a fost cam prost, grupul de pete fiind mic, a iesit cam neclar dupa stacking.Dar e bine si asa, avand in vedere faptul ca au trecut aproape 2 ani de cand nu am mai observat pete solare mai vizibile pe discul solar. Or mai fost pete solare si mai recent insa prea mici si de multe ori greu observabile.