-----------------------------------
Erwin
07 Feb 2020 19:24


-----------------------------------
"îndoirile de microni" nu au niciun efect la vizual la un dob mare cu care de obicei te uiți la DSO cu magnificații rezonabile. S-ar vedea oarece deformări la observații planetare cu măriri mai mari. Ultralight-ul ce l-am construit eu avea o îndoire de ordinul a 2mm, spotul laserului se încadra în cerculețul din oglinda primară atunci când telescopul era colimat la înălțimea medie de observații de 50-60 grade. Îndoirea nu se datora țevii de carbon ci lemnului din care era construit montantul și cutia oglinzii primare. Cei care s-au uitat prin el pot confirma că îndoirea nu a fost relevantă. 

Așadar, un truss tube bine construit este OK. Am unul de 200 F/5 la mine la tunat. a fost construit de Cătălin Fus în urmă cu mulți ani. Se poate transporta separat montura dobson foarte joasă și truss-ul fără a-l demonta și astfel își păstrează colimarea. Am bibilit și sistemul de colimare al secundarei în sensul că i-am pus șuruburi cu cap randalinat ce pot fi manevrate cu mâna iar în capătul șuruburilor am pus piulițe cu cap sferic. Colimarea este mai ușoară dar și mai precisă.