-----------------------------------
jimao22
11 Feb 2020 22:14

M81 cu ASi ZWO 533 MC (first light)
-----------------------------------
Am reusit dupa lupte seculare sa fac prima poza relevanta cu noua mea camera color, ASi ZWO 533MC. Epopeea camerei a inceput demult, la sfarsitul lunii noiembrie (!!), cand am comandat-o direct la ASI ca sa obtin un pret bun si un cadou constand intr-un filtru dual-narrowband (Ha+OIII) ce se dadea pentru primii clienti care comandau aceasta camera.
Mai multe despre epopeea camerei o sa scriu intr-un mic review pe care am sa il fac in sectiunea corespunzatoare.
Prima poza am facut-o la o galaxie (evident), unde nu m-am inghesuit deloc sa pozez cu camera mono (ATIK 460EX) de-a lungul  vremii, din cauza de calibrare de culoare pe stelele G2V. 
Asadar, avem M81 din 50 de expuneri x 300 sec. 
Procesarea mi-a dat un pic de furca, fiindca debayerarea este un proces un pic special, daca o faci asa cum am facut-o eu. Mi-a trebuit ceva timp sa inteleg workflow-ul pentru imaginile facute cu OSC.
Pre-procesarea este facuta in MaximDL (calibarea cu dark, bias si flat), debayererea tot in Maxim, aliniere si stack, tot in Maxim si post-procesarea - in Maxim si StarTools. 
Asa cum se vede, sunt de scoala veche. Am sa incerc si alte metode (am vorbit cu dmtr69 si mi-a dat cateva idei), dar deocamdata asta e tot ce am.