-----------------------------------
HoO_Germany
15 Apr 2006 15:49


-----------------------------------
salut Robert,

am inteles ce vrei sa spui, stiu si eu ca ED-urile sunt mai bune, dar eu nu am vazut nici un ED cu f/5 sau f/6. altfel nu se mai cheama rapide, cel putin din punctul meu de vedere.
daca tu stii astfel de ED-uri spune-mi si mie.
totusi nu ai raspuns la primele mele intrebari,.... daca ai timp si rabdare eu te astept cu raspunsuri.
deasemeni, astept pe oricine care vrea sa dezbatem acest subiect.

Salut zircon

tu esti in acel contravers ca un prieten al meu. El si-a cumparat intii un Newton f/4,5 si a tras pe cer. Inainte de a cumpara el acest Newton, a avut crederea ca un refractor f/5 cu apertura 150/750 si cu filtre care "corecteaza" aberatia, el o sa mearga bine. Dar totus nu a facut nimic cu acest refractor fotografic. Din cauza ca si filtrele care le-a cumparat, nu corectau cum trebue. Ce ar fii posibil este un Fringe killer care costa vreo 78 Euro. Cu acest filtru se sugereaza ca culoarea aberatica se sterge, sigur au dreptate, dar numai in lungimea rosie si albastra. Lungimea verde a luminei nu se sterge si totusi ai acolu unde vede ochiul cel mai mult, aberatie chromatica.
Mai exista un Chroma-corrector (sper ca am scris bine) care cota peste 600 Euro... adica mai mult ca un refractor 150/750 si asa ai platii pret dublu la un refractor care este corectat dar totusi nu complet... Si corectura merge numai, daca acest Chromacorrector sede exact axial in telescop, altfel nu functioneaza.

Asa.. sa raminem la prietenul meu. El a vindut acest refractor cu pierdere si a cumparat un Newton f/4,2 TS. Era un product rau si calitatea oglindei era rea. Dupa asta el a vindut acel Newton si a cumparat un alt Newton 10" f/4,5 Orion, care are calitate mai buna, dar este mai scump.
Ce avantaj are el de la Newton? El nu are greseli cromatice si are apertura mare, la un pret (vazut in contra unui Apo) mic.
Dar el a cumparat si un ED80 cu f/ 7,5. Si cu acest ED el face fotografii foarte frumoase totusi ca sta la cer mai lung ca cu Newton. Daca vreti sa vedeti aceste imagini, pe www.watchgear.de se gasesc multe poue care scrie cum si cu ce instrument s-au facut. 

Asa ca apertura sigur este importanta la fotografii, dar undeva trebue fie lastata biserica in sat  8)  :D .

Cer senin
Robert