-----------------------------------
tudor
17 Mar 2020 09:57


-----------------------------------
Mircea,
Nu prea am putut observa des cu luneta din Bucuresti.
Totusi am un proaspat si mic raport cu luneta ED. Cand am iesit noaptea trecuta pe balcon am ramas uimit. Nu am vazut demult un asemenea cer in Bucuresti! Astfel am scos repede binoclul 15x70 SkaymasterPro si am survolat putin cerul de nord. Venusul "striga" sa fie observat. Cu cei 15x ai binoclului nu se intelegea bine faza lui Venus asa ca am montat rapid pe trepied luneta 72ED. Am dus luneta doar pana la puteri 105x respectiv 140x. Aceasta noapte a fost doar a  ortoscopicelor Kokusai Kohki Fujiyama de 4mm si 6mm+2x barlow. Am observat indelung Venus de fiecare data pana cand iesea din cadru. Faza lui este de 50%. Chiar si pe marginea campului vizual era asa de clar conturat incat, eu crezand ca e inca in centrul imaginii, disparea dintr-o data din fov! 
Bineinteles ca mi-am explicat  miscorarea poluarii datorita coroneivirusului. Ce nu au putut face legile si oamenii impotriva poluarii, a rezolvat frica de moarte a omenirii in cateva zile. Pacat ca noi oamenii numai in situatii dezastruase ne unim fortele
 https://www.boredpanda.com/italy-pollution-levels-coronavirus-quarantine/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic