-----------------------------------
C_Ovidiu
29 Oct 2007 23:35

Inel ce patrunde in camp magnetic
-----------------------------------
Dintr-un fir conductor foarte subtire se realizeaza un inel circular cu raza a, avānd masa m si inductanta L. Inelul patrunde, prin translatie cu viteza V0 , intr-o regiune unde exista un cāmp magnetic uniform cu inductia magnetica B =const , zburānd intr-un plan .perpendicular pe liniile cāmpului 

magnetic, asa cum indica figura 1. Rezistenta electrica a inelului este foarte mica, neglijabila pe durata 
intrarii si a iesirii inelului din regiunea cāmpului magnetic. 

a) Sa se determine viteza inelului imediat dupa patrunderea totala in regiunea unde exista cāmpul magnetic. Ce conditie trebuie īndeplinita pentru a fi posibila patrunderea inelului, in totalitate, in regiunea cāmpului magnetic? Sa se justifice caracterul miscarii inelului (accelerat/uniform/īncetinit) pe durata patrunderii in cāmp. 

b) Sa se justifice caracterul miscarii inelului (accelerat/uniform/īncetinit) in interiorul regiunii unde exista cāmpul magnetic uniform, daca pe durata (suficient de mare) a deplasarii in regiunea cāmpului magnetic (d &#187; a) , curentul electric din inel dispare foarte lent. 

c) Sa se determine viteza inelului dupa iesirea din regiunea in care actioneaza cāmpul magnetic. 
Ce conditie trebuie īndeplinita pentru ca inelul sa poata iesi din regiunea in care exista cāmpul magnetic? 
Sa se justifice caracterul miscarii inelului (accelerat/uniform/īncetinit) pe durata iesirii din cāmp. 
Sa se identifice un sistem mecanic a carui evolutie sa modeleze procesul analizat in problema. 



problema a fost data la concursul evrika 2003 la clasa a XI-a http://fizica.trei.ro/olimpiade/Evrika/Evrika2003.zip.

Presupunand ca stiu cum se rezolva a,b,c ma poate ajuta cineva sa gasesc un sistem mecanic a carui evolutie sa modeleze procesul analizat in problema ? Am gasit si eu cateva analogii , dar sunt trase putin de par.