-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Mar 2020 01:23


-----------------------------------
Tudor

Am comentat la topicul indicat de tine,mi-a placut mult sa citesc comparatia instrumentala pe care ai facut-o.

Dupa ce am observat Venus in aceasta seara ,am folosit luneta de 60mm ca sa observ cateva obiecte mai luminoase.
Pacla atmosferica nu mi-ar fi permis oricum altceva.
Iata obiectele observate ,folosind luneta ''zoth'' 60x828mm si ocularul Super 25mm (are campul un pic mai mare ca un Plossl) , ocular zoom MZT 8-24mm ,ocular Plossl 10mm si Plossl 6mm :

-Mintaka ,rezolvata fara probleme dar companionul se vedea foarte slab
-In Trapez se vedea 3 stele cu vedere directa si patru cu cea periferica
-La Zeta Ori am zarit companionul apropiat ca o condensare pe primul inel de difractie
-La Iota Ori la fel ,doar companionul apropiat 
-Sigma Ori s-a vazut ca tripla
-Lambda Ori a fost rezolvata la 104x /zoom 8mm desi cu ochiul liber abia se zarea
-La Alcyone in Pleiade,companionul cel mai slab luminos din triunghiul invecinat s-a vazut doar cu vedere periferica.Intreg roiul se vedea sters ,cu stele putine.
-M37 a fost inca si mai sters ,aflat pe muchie,la limita vizibilitatii
-M36 in schimb ,s-a vazut uimitor de bine.Cu vedere directa am putut numara intre 15 si 20 de stele trasand forma de ''X''.Iar cu vedere periferica se vedeau multe alte stelute la 104x.Printre ele s-a numarat si dubla STF 737 cu separatie de 10'',clar rezolvata.
-M35 a fost si el o aparenta stearsa dar care ,pe masura ce am marit grosismentul , a prezentat tot mai multe stele 
-Castor si Algieba s-au vazut excelent chiar si in conditiile vitrege de asta-seara.
-54 Leo a fost si ea o dubla frumoasa ,cu o separatie ceva mai mare si cu luminozitate mai mica decat Algieba
-90 Leo este o tripla aflata la o treime de la Denebola spre Delta Leo.Are o separatie de 3.4'' ,cu companionul aflat la Sud ,la PA = 208 grade.Exista un al doilea companion aflat 63'' la Sud-Vest ,vizibil si acesta.Aceasta dubla am vazut-o acum pentru prima data cu luneta ''zoth'' de 60mm care astfel mi-a reamintit cat este de buna: 90 Leo nu-i cine stie ce luminoasa nici macar in reflectorul de 200mm
-Mel 111 este un obiect prea extins pentru acest instrument ,l-am patrulat oleaca si am observat dubla binoculara 17 Com
-Delta Gem nu a vrut sa se rezolve asa ca am incheiat micul meu astro-tur cu Eskimo Nebula ,gasita cu ocularul Super 25mm si observata la 83x/Plossl 10mm si 138x/ Plossl 6mm.
Planetara s-a vazut ca un mic obiect cetos ,cu luminozitatea crescatoare spre centrul luminos fara insa a se condensa in imaginea  stelei centrale.

Edit : am uitat sa pun pe lista Cor Caroli si Alcor-Mizar.
Pana la urma vremea proasta si instrumentele mici ma obliga sa observ obiecte luminoase si cu adevarat spectaculoase...

Mircea