-----------------------------------
Erwin
29 Mar 2020 13:10


-----------------------------------
Mi s-a părut extrem de utilă luneta colimatoare Takahashi la colimarea unui RC. O singură dată l-am avut pe mână. Odată ce am găsit hiba mecanică a telescopului și am rezolvat-o, colimarea a devenit relativ simplă și intuitivă. Din păcate nu am avut și senin să testăm pe stea dacă am ajuns unde trebuia. Mă bate gândul să construiesc unul folosind un mic obiectiv de binoclu și tuburi recuperate de la imprimante/copiatoare. Partea mai dificilă cred că este confecționarea unui reticul corespunzător și centrarea lui, probabil trebuie folosit un banc optic și un laser bun. 

Deocamdată mă preocupă construirea unei stele artificiale pentru că am descoperit că am 42m în holul boxelor de la subsolul blocului. Pentru instrumente cu focala până la 2m este suficient, cu condiția să obțin o stea bună. Am încercat metoda cu fibra optică (am doar de 0.1mm) și LED de la display laptop, precum și o mică lanternă LED care iluminează o bilă de rulment de 6mm diametru. Bila pare a fi cea mai OK pentru că strălucirea este mare și spotul foarte mic. Mai am de încercat metoda cu LED mic și un obiectiv de microscop plasat într-un tub la o distanță de ordinul a 10-20cm. Folia găurită nu mă atrage deocamdată. Voi încerca să văd cu care din metode obțin rezultatul cel mai bun, respectiv o stea rotundă, fără neregularități care să cauzeze probleme la colimare sau teste la obiective.